Најновије

БЕРЛИН ПОВЛАЧИ СПОРНИ АМАНДМАН: Приштина више неће моћи да уцењује Београд!

Криза дијалога Београда и Приштине, због одлуке косовских Албанаца да суспендују формирање ЗСО, неће утицати на отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ.
Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Званични Београд још води дипломатску акцију да промени текст неприхватљивог нацрта преговарачког оквира за косовско поглавље 35, које би могло да буде отворено већ у децембру. За почетак, постоји реална шанса да званични Берлин повуче спорни амандман из оквира, у којем се тражи да се цео ток преговора о чланству Србије веже за напредак у нормализацији односа са Приштином. У спорном немачком амандману, а који су подржали Велика Британија и Хрватска, тражи се да се "одлуке за отварање наредних поглавља (након 35, 32, 23, 24) доносе у светлу доприноса Србије у спровођењу пуне имплементације Бриселског споразума". Немачка је, наводно, спремна и на ситније корекције појединих делова платформе у 36 тачака, а које је Београд означио као спорне, јер се у њима имплицира индиректно признавање независности КиМ. Ту поруку српском врху пренео је и Ернст Рајхел, представник немачког МСП за Југоисточну Европу, који је недавно боравио у Београду. Евентуалне корекције оквира за поглавље 35, пре свега, односе се на део у којем се захтева да допустимо држављанима трећих држава улазак у Србију са Косова. Тај став би могао бити преформулисан, како не би задирао у статус КиМ. Промене би могла да претрпи и тачка оквира у којој се тражи да Србија реши питање руководства које је именовала у "Газиводама". Замерка Београда је да се то питање уводи у дијалог без сагласности двеју страна и да зато не може бити прелазно мерило (тзв. бенчмарк) за косовско поглавље. За нашу страну спорне су и одредбе у којима се тражи да Београд подноси извештаје косовском МУП и судовима о пензијама које исплаћује полицајцима, судијама и тужиоцима, као да је Србија колонија Приштине. И ове тачке ће највероватније бити избачене из коначног предлога преговарачког оквира.

Коначан текст у децембру

Коначан текст преговарачког оквира за поглавље 35, које се односи и на нормализацију односа Београда и Приштине, требало би да буде утаначен међу 28 држава чланица почетком децембра. Крајем новембра требало би да се састане Комитет за проширење Савета ЕУ (КОЕЛА), договори финалну верзију документа и проследи је европским лидерима на усвајање. Очекује се да се на старту преговара Србије са ЕУ отворе два поглавља, 35 и 32, која се односе на финансијску контролу.
Прочитајте још:ВУЧИЋ ЗАКАЗАО ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ: Аустрија, Хрватска, Словенија и Македонија затварају границеХАОС НА ТВИТЕРУ: Демократе прозивају Небојшу КрстићаЈовановић: НАТО и геј права издвајају Тадића и мене од осталих
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА