Најновије

Овако Стефановић заговара "демократски социјал-изам": Мени је сваки "изам" преузак!

БЕОГРАД - Борко Стефановић, недавно смењен са места шефа посланичке групе ДС-а, дао је интервју за лист "Недељник" у којем говори о "разлазу са ДС-ом", својој политици и многим другим отвореним питањима. Преносимо део овог интервјуа:
Стефановић (Фото: ЈуТјуб)

Стефановић (Фото: ЈуТјуб)

Да ли сте ви титоиста, шта мислите о Титовој политици? Нисам. Мени је сваки "изам" преузак. Ја сам за демократски социјализам. Ценим Тита и његову политику и мислим да је био један од највећих српских владара, али осуђујем ауторитарни социјализам, Голи оток и прогон оних који су били невини. Зато не могу да кажем да сам титоиста, јер да јесам, онда бих био за све елементе тог система владања. Али ако ме питате да ли више волим Тита и његов период од Милошевића, онда -- да, много више. Ако ме питате да ли више волим Тита у односу на Вучића -- да. Уз ограду да не бих волео да живим у једнопартијском систему и у земљи у којој постоји Голи оток и стрељање невиних људи, као што се дешавало после ослобођења. Мислите да је могуће да се на темељу таквих стрељања и страдања невиних изгради систем који видите као позитиван и који баштините? Да, зато што је то историја показала. Зато повлачим црте изузетка. Ја тај период поштујем и баштиним због тога што је био саграђен на чистом антифашизму, зато што је довео до индустријализације ове земље, до описмењавања, еманципације жена, искорењивања неписмености, заразних болести. Краљ Александар нам је оставио земљу у којој је преко 75 одсто неписменог становништва, један асфалтиран пут, фабрике у којима су радили радници са туберкулозом, Главњачу и друга "дивна места"... Данас се на тај период гледа романтично, а не видите све што је лоше остало иза диктатуре Карађорђевића.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: Је ли неко од Европљана изашао у црнини да изрази жалост за погинулим руским туристима?Светост цара Николаја први спознали и признали Срби
Извор: Недељник / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА