Најновије

Руски стручњаци за експлозив сумњају у бомбу-конзерву Исламске државе

Исламска држава је преко свог сајта на енглеском објавила фотографију ручно прављене бомбе која је наводно била унета у кабину руског путничког авиона А-321 који је био оборен над Синајским полуострвом.
Остаци руског авиона (Фото: mchs.gov.ru)

Остаци руског авиона (Фото: mchs.gov.ru)

Истовремено су објавили тврдњу – да су успели да је унесу у авион зато што су пронашли „пукотину у систему безбедности аеродрома у Шарм ел-Шејку”. На снимку се виде конзерва од Schweppes Gold и нешто што би могло да буде детонатор. Сајт „Исламска држава” тврди да је та паклена направа прављена „за авион једне од западних земаља”, али да је план промењен – након што је Русија почела да бомбардује исламисте у Сирији. Руски експерт за антитерористичку борбу Сергј Гончаров, међутим, изражава крајњу сумњу у „сторију ИД”. Он, као прво, сумња да су диверзанти ИД успели да пластични експлозив сместе у толику конзерву. А још предност даје претпоставци да се бомба налазила у простору за пртљаг и да је сама „паклена машина” била „сасвим друге конфикгурације”. Гончар сматра сумњивом и околност што се ИД огласила тек након што је руска Федерална служба безбедности саопштила да се радило о терористичком акту. Верзију ИД није склон да прихвати ни председик удружења ветерана специјалних служби „Беркут” – генерал Валериј Маљеваниј. По његовом уверењу, публиковањем конзерве-бомбе – ИД највероватније жели да истрагу усмери у погрешном смеру. Маљеваниј је, иначе, уверен: „Русија је у ратном стању са Исламском државом. У току је рат цивилизација. Дани „калифата” су одбројани. Исламска држава ће бити збрисана са лица Земље!” Трећи стручњак за антитерор и пиротехнику, чије име ниј откривено, изјавио је: „Пластични експлозив се може сметити и у толику конзерву. Само, у њу стаје највише 400 грама тротила, а то није могло да уништи онолики авион. Та то је било потребно неколико таквих „конзерви”. Исти стручњак указује и да је ИД тврдила да је то била темпирана бомба, а да направа са десне стране – сигурно није тајмер.
Прочитајте још:ЕВО КАКО СЕ ФИНАНСИРА ИСЛАМСКА ДРЖАВА: Годишњи буџет терориста више од две милијарде долараТАЈНИ ПАКТ ПУТИНА И ОБАМЕ: Прави се Курдистан, цепају се Саудијска Арабија и Турска!РУСИ НЕ ПРАШТАЈУ: Жестоки напади на Исламску државу – ликвидирано 150 терориста
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА