Најновије

Харадинај и Курти спремају насиље

Дан заставе, датум независности Албаније, сваке године се обележава и на Косову. Тог дана се вијоре црвене заставе са црним орлом, а на неким местима и заставе "велике Албаније".
Харадинај (Фото: ЈуТјуб)

Харадинај (Фото: ЈуТјуб)

Ове године тај дан биће обележен протестом опозиције на челу са Рамушом Харадинајем и Аљбином Куртијем, која последњих годину дана није успела да организују ниједно окупљање без инцидената и сукоба са полицијом. Зато се то у Приштини то очекује и овог пута. Забринут због тероризма премијер Иса Мустафа поручио је грађанима да буду опрезни и избегавају таква окупљања, што је изазвало бумеранг ефекат. Опозиција се највише буни због Црногораца и Срба, односно због договора о границама с Подгорицом и споразума о Заједници српских општина. - Срби с великим страховањем гледају на стање у приштинским институцијама и на улицама - каже Славко Симић, председник Српске листе. - Потребно је да превлада разум, у противном, шаље се порука незадовољства и неслагања. Треба избећи да се на оваквим протестима упире прст према Србима или било којој заједници на КиМ - истиче он. Ненад Максимовић, извршни директор Центра за мир и толеранцију, сматра да се "реторика везана за надлежности Заједнице српских општина која се користи на Косову граничи са потпуним безумљем и стварањем атмосфере страха у албанском друштву од ЗСО". - Постоји погодно тло за сваки вид насиља које се сматра "неопходним" у спречавању формирања ЗСО. Срби и њихова права, као и питање надлежности ЗСО су теме у којима се владајућа коалиција и опозиција такмиче у показивању непопустљивог става - истиче Максимовић. Он објашњава да докле год је интерес Срба главни преговарачки улог партија, дотле постоји реална опасност од одмазде већине која сматра да је заштита интереса Срба привилегија која им се даје на уштрб већине.

Жељни насиља

- Поштујем свачије демократско право на мирне протесте, али постоје тенденциозне групе које као да су жељне насиља. На протестима протеклих дана повређено је више полицајаца, приведено више особа, поломљени аутомобили - подсећа Славко Симић.
Прочитајте још:БАЈДЕН ПОРУЧИО У ЗАГРЕБУ: Поздрављамо дијалог Србије и Косова, то је историјски коракАмбасадор државе Палестине Мохамед Набхан: Покушавају да наруше односе између Србије и ПалестинеТРИПУТ ПО СРПСКИ: Тома изљубио Колинду, код трећег пољупца покушала да побегне (ВИДЕО)
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА