Астма је често хронично обољење дисајних органа, које се манифестује као упала бронхија.
Примарни симптоми астме укључују кашаљ, отежано дисање и стезање у грудима. Астма је нарочито распрострањена код деце млађе од 10 година. Астма се данас лечи различитим лековима а често је неопходна и употреба инхалатора. Међутим, уколико прилике дозвољавају некада није лоше избећи употребу фармацеутских производа. У природи се могу наћи многи биљни састојци са различитим нивоом успешности у лечењу и сузбијању симптома астме. Овде ћемо представити четири природна састојка који успешно ублажавају симптоме астме, а правовременом применом можете чак и у пшотпуности избећи нападе овог хроничног обољења.
Омега-3 есенцијалне масне киселине
Омега-3 масне киселине су битне масти које су од виталне важности за опште људско здравље. Оне не могу настати у организму већ се морају уносити кроз исхрану. Главни прехрамбени извор омега-3 масних киселина су морска риба, ланено уље и јаја. Истраживањима је потврђено да омега-3 масне киселине могу смањити упалу, која је главни узрок астме.
Витамин Ц
Витамин Ц игра важну улогу када је у питању здравље плућа, као и целокупан имунолошки систем. Витамин Ц као снажан антиоксиданс смањује присутност алергена у плућима који нападају бронхије и изазивају астму. Популација људи која традиционално редовно уноси довољне количине витамина Ц, ређе обољева од астме. Дневне потребе организма за овим витамином су око 80мг, док се за лечење астме препоручује већи унос. Намирнице богате витамином Ц су јужно воће, црвена паприка, купус, броколи, јагоде...
Витамин Б12
Следећи природни лек за астму је витамин Б12. Неколико научних испитивања показало је да витамин Б12 може умањити тежину и учесталост симптома астме. Намирнице богате витамином Б12 су месо, млеко и јаја.
Флавоноиди
Флавоноиди су моћан антиоксиданс и могу бити ефикасан природни лек против астме. То су материје које се могу синтетизовати само у биљкама. Поред тога што подстичу апсорпцију витамина Ц, флавоноиди позитивно делују на цео организам, спречавају и ублажавају многе болести и тегобе. Штите и плућа, позитивно делују на мембрану плућа и ублажавају упалу. Добри прехрамбени извори кверцетина и других флавоноида су зелени чај, црни лук, ђумбир, кожица и семе грожђа, црно вино, црна цоколада, бобичасто воце, паприка, парадајз, поморанџа. рен.
Прочитајте још:
Извор: Правда / priroda-leci-sve.com