Најновије

Русија ће тек да се свети

Русија је више него одлучна и немогуће је заплашити је у настојању да заштити своје интересе и обрачуна се са Исламском државом. Ово, у интервјуу за "Вести" тврди Ања Филимонова, главни и одговорни уредник московског Фонда стратешке културе.
Ања Филимонова (Фото: Медија центар)

Ања Филимонова (Фото: Медија центар)

Интервију преносимо у целости. У свету је и даље горућа тема обарање руског авиона. Да ли је Турска то учинила уз директиву из врха НАТО? - Руски аналитичари су уверени да је у питању самостална акција којом је Турска желела да заштити своје интересе, заправо интересе сина председника Ердогана око шверца нафте од које се Исламска држава у највећој мери и финансира. Русија је почела да уништава ИД тако што бомбардује конвоје с нафтом и тиме спречава њено финансирање. Нико нема сумње да ће одговор Русије бити адекватан? - Одговор већ постоји и он је више него озбиљан. Русија је увела санкције, увешће визни систем од Нове године, обуставили смо сву сарадњу у оквиру Светске трговинске организације, а руски туристи су добили препоруку да не посећују Турску. Али, то је тек почетак. А када је реч о изградњи гасовода преко Турске? - У то сумњам. Ипак је реч о великом интересу Русије. Постоје многи други инструменти за притисак. А када је реч о "војном одговору"? - Рат са Турском је немогућ и за тим нема никакве потребе. Ипак, многи медији, па чак и Си Ен Ен тврде да је "Трећи светски рат већ почео"? - У ситуацији када је Русија по читавом низу ставки у нуклеарном наоружању превазишла САД, никоме није у интересу рат до уништења. Али, то не значи да и даље, у разним регионима света нису могући ратови ниског интензитета. А када је реч о рату Русије са ИД? - И ИД и друге терористичке организације ће бити уништене. Следи веома озбиљан геополитички заокрет у коме ће простор Блиског истока прећи под контролу Русије и Ирана. Подсетићу вас да иза Ирана стоје Кина и Пакистан, али и многи покрети попут курдског или Хезболаха. Већ је у току потискивање утицаја САД из овог дела света. Догађаји у Паризу су показали да нико није безбедан. Колико се Русија плаши? - Не плашимо се, али озбиљно радимо на безбедности. Наравно, постоје претње, више него озбиљне претње, као што постоје информације да је терористички акт у Паризу био само одвлачење пажње. Наше безбедносне службе раде више него озбиљно и до сада је разоткривен велики број припремљених терористичких напада. Сви су спречени, а одмазда је уследила одмах.

Претња Српској

Да ли вас је изненадила одлука о поништењу Дан државности РС? - Била сам изненађена да је могуће донети такву дискриминаторску, понижавајућу одлуку. Али, с друге стране, одлука Уставног суда је само део оркестрираног деловања институција БиХ у политичке сврхе и на штету српског народа. Западни фактор, користи све расположиве инструменте против Републике Српске како би је приморао да одустане од референдума. Дакле, реч је о чистој претњи Српској.
Прочитајте још:АСАД: Непријатељске земље повећавају испоруке оружја терористима!СЛЕДИ ЈОШ ЖЕШЋИ УДАР НА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Немачка креће у војну интервенцију у СиријиДавутоглу објављује контра-санкције Русији!
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА