Најновије

КАД ТИ ДЕВЕНПОРТ КАЖЕ: Чланство Србије у ЕУ подржава 59 одсто грађана

БЕОГРАД – Већина грађана Србије, њих 59 одсто, подржава чланство у Европској унији, али је 64 одсто грађана против признавања независности Косова у циљу уласка у ЕУ, показало је најновије испитивање јавног мњења ТНС Медиум галупа.
Мајкл Девенпорт (Фото: Јутјуб)

Мајкл Девенпорт (Фото: Јутјуб)

Испитивање је показало да 46 одсто грађана види признавање независности Косова као услов који Србија треба да испуни како би постала чланица ЕУ, али и да је, поред тога, 64 одсто грађана против признавања независности у циљу уласка у ЕУ. Резултати испитивања јавног мњења показују и да око 60 одсто грађана подржава нормализацију односа и дијалог Београда и Приштине. Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт рекао је на конференцији за новинаре, коментаришући те резултате, да је подршка грађана дијалогу Београда и Приштине конзистентна и подвукао да ЕУ не тражи признање независности, већ успешан дијалог и нормализацију односа. Најновије испитивање јавног мњења, које је за потребе Делегације ЕУ реализовао ТНС Медијум галуп, показало је да 59 одсто грађана подржава чланство Србије у ЕУ, а према речима извршне директорке ТНС Медиум Галупа Слађане Бракус, која је представила испитивање, то је стабилна подршка у односу на претходни период. Најчешћи разлози за ту подршку су економске природе - боља будућност, шансе за посао, бољи животни стандард, рекла је Бракус. Чланство Србије у ЕУ не подржава 36 одсто испитаника, а они сматрају да ће чланство повећати сиромаштво, допринети губљењу суверентитета и интегритета, омогућити експлоатацију ресурса и радне снаге. Уколико би референдум о приступању Србије ЕУ био одржан, на њега би изашло 70 одсто грађана, „за” би гласало 56 одсто испитаника, док би против било 26 одсто. Испитивање је показало да се смањио број оних који очекују нове услове у процесу приступања Србије ЕУ на 54 одсто са 59 одсто у марту ове године, док број оних који сматрају да ЕУ неће поставити ниједан нови услов сада износи 35 одсто. Око 53 одсто грађана верује да ће Србија приступити ЕУ у следећих пет до десет година, док 15 одсто грађана сматра да Србија никад неће приступити Унији. Кад је реч о обавештености грађана о ЕУ, око 46 одсто се осећа недовољно информисано. Нема значајнијих промена у перцепцији донатора у поређењу са прошлим истраживањем у марту ове године, а грађани, уколико одговарају без понуђене листе одговора, верују да је Русија највећи донатор, потом Јапан, па ЕУ. Међутим, кад добију понуђену листу одговора, грађани одговарају да су ЕУ и Русија највећи донатори. Делегација ЕУ у Србији је на конференцији подсетила да је ЕУ убедљиво највећи донатор, будући да је од 2000-2015. године донирала три милијарде евра Србији. Испитивање је реализовано за потребе ЕУ у периоду од 1. до 7. октобра на узорку од 1.247 испитаника, методом лице у лице.
Прочитајте још:СРБИЈО, ШТА СИ ДОЧЕКАЛА: У Скупштини пљују по Христовом крсту – протест упутили СПЦ и покрет ОбразЦИРКУС НА САМИТУ ОЕБС-а: Ниједна тачка програма о главном проблему Европе!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА