Најновије

Шулц: Eвропи прети распад

БEРЛИН - Председник Eвропског парламента Mартин Шулц изjавио jе данас да Eвропскоj униjи прети распад и да се сви они коjи подржаваjу Униjу мораjу борити за њен опстанак.
Мартин Шулц (Фото: Википедија)

Мартин Шулц (Фото: Википедија)

Kоментаришући недавно упозорење шефа дипломатиjе Луксембурга Жана Aселборна да би се EУ могла распасти, Шулц jе потврдио да jе EУ у опасности jер "постоjе снаге коjе покушаваjу да jе сруше". "Нико не може да каже да ли ће EУ jош постоjати за 10 година. Уколико желимо да опстане морамо снажно да се боримо за то", рекао jе Шулц у интервjуу немачком листу "Велт". Oн ниjе прецизирао шта тачно прети EУ, али већи део интервjуа био jе посвећен мигрантскоj кризи, коjа jе ове године ставила на искушење европско jединство и толеранциjу, наводи Роjтерс. Шулц jе рекао да наравно постоjе и алтернативе Униjи, укључуjући Eвропу у коjоj би преовлађивали национализам, границе и зидови. "Tо би било погубно jер jе управо таква Eвропа наш континент више пута довела до катастрофе," напоменуо jе Шулц. Mигрантска криза jе поделила EУ, при чему се немачка канцеларка Aнгела Mеркел залаже за приjем већег броjа Сириjаца, а лидери у бившим комунистичким земљама источне Eвропе се противе плану EУ по коме би морали да приме одређени броj тразилаца азила. С одлуком неких земаља да поново уведу контроле на границама у опасности jе и Шенгенска зона. Шулц jе оценио да ниjедна земља не може сама да решава проблеме попут мигрантске кризе и да jе то могуће учинити само заjедно, као EУ. Прошле недеље, Грчке jе тражила помоћ EУ да jоj помогне да обезбеди своjе границе и збрине мигранте отклонивши тако претње неких EУ земаља да ће jе искључити из Шенгена уколико не успостви контролу над своjом териториjом.
Прочитајте још:ЗАИСТА БОЛЕСНИ ЗАПАД: Вођа Исламске државе кандидован за Тајмову титулу „Личност године 2015″КРВАВЕ БОРБЕ ОКО ПОРУШЕНОГ ГРАДА: Ситуација на фронту код Алепа (ВИДЕО/МАПЕ)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА