Најновије

Што више слаби Исламска држава, њихови следбеници ће бити све опаснији

Број страних бораца у Сирији и Ираку удвостручио се у односу на прошлу годину, објавила је агенција Соуфан Група додавши да ће њене присталице постати опасније.
Терориста (Фото: Вконтакте)

Терориста (Фото: Вконтакте)

Током 2015. године је у Ирак и Сирију отпутовало најмање 27.000 страних бораца како би се борили на страни терористичке организације Исламска држава, преноси АФП. У извештају се наводи да напори водећих земаља света да спрече одлазак страних ратника на ратишта у Сирији и Ирак не дају резултате. "Феномен страних бораца у Ираку и Сирији је постао глобалан“, наводи ова агенција. "Исламска држава је успела да оствари сан других терористичких организација које сада наспрам ње делују конвенционално, чак и старомодно. ИД је привукла десетине хиљада људи широм света да јој се придруже, а инспирација је још већем броју људи који је подржавају,” наводи се у извештају Безбедносне службе забринуте су податком да је прошле године у Сирију и Ирак стигло око 12.000 страних ратника, док се ове године број страних бораца попео на скоро 30.000. Највише бораца, чак 8.000 хиљада дошло је са подручја Блиског истока. Из Европе је дошло око 5.000, а 4.700 бораца стигло је из бивших совјетских република. Соуфан Група истиче и да се између 20 и 30 одсто страних бораца врати у своје матичне земље и тамо представљају потенцијалне безбедносне претње. Најсвежији пример је напад у Паризу у ком је страдало 132 људи, а за који је одговорност преузела Исламска држава. С обзиром да су многе западне земље пооштриле контроле приликом одласка својим грађана у Ирак и Сирију, Исламска држава је унапредила регрутовање својих следбеника на интернету, посебно путем друштвених мрежа. Тиме Исламска држава престаје да буде територијално ограничена и њен утицај је могућ широм света. "Чак и ако Исламска држава буде слабила, то неће умањити њен утицај на присталице. Они ће бити све опаснији, што она више буде слабила“, закључује се у извештају.

Регрутују и у Кини

Исламска држава почела је да регрутује борце и у Кини, па је с овим циљем објавила пропагандни материјал на кинеском језику, преносе медији. Ширећи своју глобалну мрежу у врбовању нових следбеника, џихадисти Даеша почели су да привлаче и борце из Кине, пренео је данас СиЕнБиСи. Тако је пропагандни огранак ИД-а, Ал Хајат медија центар, недавно објавио музички видео на мандаринском кинеском како би привукао потенцијалне присталице, пренео је сајт Сите који прати активности исламиста, јавља Раша тудеј.
Прочитајте још:
Извор Танјуг/Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА