Најновије

ВУЧИЋ О ПОГЛАВЉУ 35: Најважније је да се омогући да Срби и Албанци живе у миру

Премијер Александар Вучић рекао је да је наша преговарачка позиција у вези с Поглављем 35 таква да "ми очекујемо оно што је било очекивано", те да је најважније да се омогући да Срби и Албанци живе у миру.
Александар Вучић (Фото: принтскрин)

Александар Вучић (Фото: принтскрин)

Упитан да ли на крају процеса очекује изненађења у виду правно обавезујућег документа, приметио је да "о ономе чега нема" једноставно не може да говори. - Не очекујем то и то не пише у преговарачкој позицији - нагласио је Вучић одговарајући на питања новинара у Бриселу пред почетак Међувладине конференције на којој треба да буду отворена прва поглавља у преговорима Србије за чланство у ЕУ. Он је појаснио да преговори са ЕУ неће моћи да буду затворени док се не затвори Поглавље 35, али и да се оно неће провлачити кроз сва остала поглавља, што је, како је приметио, повољније за Србију. Пред Србијом је, нагласио је, озбиљан рад на Поглављу 35 и он ће трајати неколико година. - Ми смо га издвојили, без њега неће моћи да се затворе преговори, али то је боље него да се провлачи кроз сва друга поглавља. То је за нас повољније - рекао је он. Радићемо, такође, додао је, и на бржем протоку роба, услуга и људи са обе стране административне линије, они би рекли границе, зато што ту имамо огроман економски интерес. Тако ћемо да се понашамо и тиме ћемо да штитимо интересе Србије на најбољи начин и мислим да је то и интерес Приштине, навео је Вучић. - Верујем да је врло важно то што привредне коморе комуницирају и верујем да ће имати подршку у Приштини као што имају и у Београду - закључио је српски премијер одговарајући на питања новинара у Бриселу. Он је подсетио да су донедавно многи говорили да су циљеви о којима говори његови "пусти снови", али да се показало да ипак нису сан. Поновио је и да је циљ Србије да до 2019. године заврши свој део посла на путу ка ЕУ, а да Унија потом доноси своју одлуку. - Наше је да урадимо наш део посла до 2019. године. Још једном честитам свим грађанима - поручио је Вучић уочи Међувладине конференције у Бриселу. "Нисмо срећни што у Приштини имамо сваког дана сузавац у парламенту" Тежак је период пред нама, много тога треба да се имплементира, оценио је премијер, приметивши да "ми нисмо срећни што у Приштини имамо сваког дана сузавац у парламенту, туче и хапшења испред парламента..." - Желели бисмо да имамо стабилног партнера, али смо спремни за наставак разговора и дијалог увек. Важно је да Срби и Албанци живе у миру, да Србима обезбедимо сигурност не само на северу већ свуда на Косову и радићемо на томе - поручио је премијер Србије.
Прочитајте још:Две трећине Србије против чланства у НАТО-уИ НИЈЕ СЕ БАШ ПОКАЗАО: Ево како је Вучић одговорио приштинском новинару који га је провоцирао
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА