Најновије

ЗА ЊЕГОВО ДОБРО: Руска гарда постројила индијског премијера (ВИДЕО)

МОСКВА: Церемонија дочека Премијере Индије Нарендре Модија Русији, осим по важности посете и остаће упамћена и по дипломатском скандалу који је благовремено спречен.
Моди и Путин (Фото:јутуб)

Моди и Путин (Фото:јутуб)

Инцидент који је запалио друштвене мреже и замало изазвао међународни скандал и обрукао Модија десио си током интонирања Индијске химне и смотре почасне гарде Русије. Наиме, док је почасни оркестар свирао химну, Моди који је у том тренутку стојао кренуо је не ослушавши химну и не поклонивши се гарди, због чега га је руски званичник задужен за протокол повукао у страну и зауставио до краја одражавања церемоније. Иако би неки овакав гест домаћина могли да протумаче као дрзак и непристојан, чињеница је да би поред увреде почасне гарде руске војске, Премијер Индије увредио и сопствени народ будући да је обичај да се стоји док се интонира химна.Идијског Премијера иначе често критикују код куће због бројних гафова и инцидената са државним обележјима, тако да је ово само један од низу инцидената који могу бити протумачени као непоштовање државних симбола, да домаћин није пазио. Модиј је у домовини оштро критикован због брисања лица заставом на шетњи током прославе Дана Јоге, сликања испред заставе и давања аутограма исписаним на државној застави. Опозиција је због оваквих пступака Модија тражила његову смену па је оваква рекција руског званичиника дошла у прави час. Премијер Моди који је у Русију дошао ради проширивања еконоске сарање двеју земања, потписаће неколико споразума из трговине и инфраструктурних пројеката. Сарадња две земње у овим областима мери се десетинама милијарди долара а планирано је њено значајно повећање до 2025те. Планирана је и куповина руских радарских и ракетних система С-400, набавку 6000 ракета укупне вредности 6 милијарди долара, планира се и наставак сарадње из области нуклеарних технологија који обухватају и наставак изградње нуклеарних електрана у Индији у којој је Руска страна до сада изградила 12 реактора за производњу струје, чија је вредност процењена на неколико десетина милијарди долара. Нарендра Моди похвалио је руског председника Путина за изузетно лидерство у земљи и региону и изразио наде да ће се њихова сарадња унутар БРИКС-а додатно интензивирати. "Русија остаје један од највреднијих индијских пријатеља свету", рекао Моди у Њу Делхију у среду пре одласка у Москву. Он ће одржати "опсежне разговоре са председником Путином", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Канцеларије премијера, преноси портал Брикс Пост. "Данас ћу почети своју посету Русији, своју прву билатералну посету након што смо формирали владу. Ја сам веома оптимистичан у погледу исхода ове посете. Историја је сведок у блиским везама Индије и Русије током протеклих деценија ", навео је Моди. Пред сарадње из области одбране и борбе против тероризма, разговараће се и о сарадњи у свемирским програмима, заштити животне средине, рударству и прехрамбеној индустрији.
Прочитајте још:НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ У НЕМАЧКОЈ: Ударили на Путина па закуцали себи ексер у сандук (ВИДЕО)РУСИ НЕ ОДУСТАЈУ: Настављамо са ратом и у случају примирја
Извор: firstpost.com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА