Најновије

КО ЈЕ ИНСПРЕКТОР ИСАКОВ? Храбри полицајац руши систем у Србији

На суђењу пред Специјалним судом сведочио је полицајац Милан Исаков, који је учествовао у откривању „Јовањице” и хапшењу Предрага Колувије, који је рекао да је ухапшен пре годину дана због поменутог случаја.

Потом је приведен под оптужбом за злостављање и мучење, а занимљиво је да је оптужница против њега за ово дело подигнута баш на дан сведочења. Још једна ствар у целом случају је веома чудна – оптужницу је, у изриченом року, подигао тужилац Вишег јавног тужилаштва, коме је тек недавно додељен предмет, а према сазнањима новинарке Јелене Зорић, ради се о тужиоцу Жељки Николаидис.

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Милана Исакова, Милоша К. и Милоша В. због сумње да су 28.09.2022. ПУ за град Београд и прибавили корист, као и зато што су претукли двојицу младића, од којих је један задобио тешку телесну повреду.

Оптужница је подигнута на дан сведочења инспектора Исакова о „Јовањици“, па се у јавности стекао утисак да је овај потез још један у низу притисака на инспекторе који су радили на случају највеће плантаже марихуане у овом делу Европе. Случај против Исакова протеклих годину дана водила је тужилац Јелена Стеванчевић, која је недавно лишена предмета и додељена другом тужиоцу који је у изреченом року подигао оптужницу. Све се дешава док је тужилац Стеванчевић на одмору, а истраживачки новинари, односно новинарка недељника „Време” Јелена Зорић, затражили су од Вишег јавног тужилаштва име тужиоца који је подигао оптужницу. Одговор није стигао.

Новинарка Јелена Зорић у интервјуу за Нова.рс говори о случају хапшења инспектора Исакова, али и сазнањима шта се дешавало у претходном периоду у случају.

– Тај случај хапшења полицајаца послужио је Вишем јавном тужилаштву као уцена и притисак на инспекторе Четвртог одељења због случаја „Јовањица”. Међутим, пошто инспектор Милан Исаков није желео да устукне и лаже и евентуално лажно оптужи Слободана Миленковића и Душана Митића, већ је храбро сведочио у случају „Јовањица”, оптужницу је против њега после неколико сати подигло Тужилаштво. Тиме је деловао из уцене и притиска, постао освета и застрашивање – каже новинар Зорић, који истражује случај заплене марихуане у „Јовањици”.

Коментаришући одузимање предмета од тужиоца Стеванчевића, Зорић наводи да то није уобичајен случај.

- Не дешава се често да се предмет одузме тужиоцу, никада се то ни не уради, јер тужилац који ради на предмету око годину дана једини то најбоље зна. Нема законског основа да главни тужилац једнима одузима предмете, а другима даје самовољно, како хоће. То указује на сумњиво понашање и неке незаконите интересе. Правилником о управи у јавном тужилаштву прописано је правило да тужиоци воде предмет до правоснажне судске одлуке, односно до краја. Постоје рестриктивни разлози као што су спреченост због болести, оптерећења, али овде то није случај. Зашто јој је одузета само ова ствар, а није било разлога за хитно поступање? То није случај старатељства, нема рокова – пита се она.

Зорић открива своја сазнања о случају против Исакова.

– Према мојим сазнањима, данас се са одмора вратила тужитељка од које је предмет одузет Јелена Стеванчевић. Па шта није могло да чека? Зашто је оптужница против Исакова морала да буде подигнута јуче, одмах после његовог сведочења за „Јовањицу”? Овим потезом више јавно тужилаштво превише личи на исполитизована и криминализована гоњења из мафијашких филмова. Забрињава и то што је, према мојим сазнањима, предмет преузео и оптужницу потписала тужилац Жељка Николаидис, позната јавности по томе што је држала шољу са логом БИА док је испитивала криминалистичког инспектора Слободана Миленковића, који је открио „Јовањицу”.

БОЉЕ ИЋИ И НА СУД, НЕГО ПОГИНУТИ: Нико не жели карту у једном правцу

Извор: Директно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА