Најновије

ФРАНЦУСКА КОНТРОЛА СВЕМИРА, КОШТАЋЕ БАСНОСЛОВНО: Ако су наши сателити угрожени, ми ћемо онеспособити сателите наших противника!

Да ли се Француска упустила у трку у наоружању? Емануел МаКрон је свом министру оружаних снага дао задатак да створи свемирске снаге способне за борбу под једнаким условима с осталим силама. Флоренс Парли има деликатан задатак милитаризирања француских свемирских способности, а притом не жели да прети другим земаљама.

Емануел Макрон (Фото: kremlin. ru)

“Одлучила сам једноставно да покренем нови програм оружја под називом Контрола свемира”

Овом декларацијом у бази 942 у Лиону, 25. јула, министарка оружаних снага Флоренс Парли одредила је курс: Француска жели да има нови војни свемирски програм под надзором ваздушних снага. Најавила је такође да ће средства бити осигурана.

“Овај напор представља додатних 700 милиона еура, осим већ планираних 3,6 милијарди еура”, објашњава министарка одбране.

Како ће се ти милиони еура материјализовати? За почетак ћемо ангажовати 220 особа и доделити их управи свемирских снага, а с друге стране ћемо створити центре за истраживање и иновације.

“Подупрећемо окрупњавање мреже телескопа Тарот ЦНРС-а. Тражићемо услуге мреже Геотракер фирме Аријана Груп, како бисмо добили више слика геостационарне орбите. Истражићемо могућности радара сателитског снимања како бисмо их боље класификовали“, наставља министарка.

Међутим, то се односи само на први део овог плана. Министарка је детаљније описала други део. Према њеним речима, средства за самоодбрану распоређиваће се и користити само у случају агресије – и то у строгом оквиру међународног права:

“Ако су наши сателити угрожени, ми ћемо онеспособити сателите наших противника на начин да их ослепимо, што ће нам омогућити додатно време и средства за евентуални одговор. То може укључивати ​​употребу снажних ласера инсталираних на нашим сателитима или уз помоћ наших наносателита који патролирају свемирским простором.”

Ова доктрина такође има назив “активна одбрана” која “нема агресивну стратегију, већ самоодбрамбену”. Флоренс Парлy је такође пажљиво истакла да се Француска “ни на који начин не бави трком у наоружању”.

Парадоксални говор министарке, који у истом говору објашњава да је ово нужан корак за Француску, јер “савезници и противници” теже милитаризирању свемирског простора.

Флоренс Парли је у свом говору такође користила пример Лукс Олимпа како би оправдала стварање ове силе.

То је руски сателит који се приближио мало преблизу француским сателитима. Париз је закључио да је реч о шпијунском сателиту.

Штавише, тешко је замислити да, желећи створити свемирску силу, Макрон није био надахнут својим америчким колегом, који је прошлог марта изјавио да жели створити пројект “Свемирске снаге” који би требао угледати светло дана до 2020.

То је уједно решење које су предвиђале Канадске оружане снаге. Нема трке у наоружању? Сумња и даље постоји. Џон Лодгсон, директор Института за свемирску политику у Вашингтону, у интервјуу за магазин Спејс објаснио је следеће кораке: “Простор је увек био милитаризован, али једноставно никада није био наоружан.”

Индијски премијер Моди 27. марта објавио је да је успешно уништио сателит у ниској земаљској орбити ракетом која је лансирана с тла.

“Циљ је успоставити мир, а не стварати ратну атмосферу. То није усмерено против било које земље”, објашњава Моди.

Уговор о свемиру, усвојен 19. јануара 1966. Резолуцијом бр. 2222 Генералне скупштине Уједињених нација, темељни принцип утврђује мирно кориштење свемира и забрану његовог присвајања. Потписнице овог уговора, међутим, напустиле су дискретно овај уговор.

Сједињене Државе искористиле су ове нејасноће већ 1983. развијајући своју Стратешку одбрамбену иницијативу с темељним циљем гурања СССР да троши милијарде у програм за сузбијање ове стратешки измишљене иницијативе.

Свемир не избегава правила која уређују међународне односе, а самим тим и трку у наоружању. У извештају од фебруара 2019., под називом Изазови сигурности у свемиру, Одбрамбено-обавештајна агенција (америчка војно-обавештајна агенција) извештава о неизбежној трци у наоружању: “Због америчке предности у свемиру – и због наше перципиране зависности о њој – протагонисти ће наставити побољшавати своје способности деловања у и изван свемира”, наводи се у извештају.

Прочитајте ОВДЕ коме је то Ердоган задао снажан ударац.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА