Најновије

СТАТУС КВО: Ове године нећемо видети спровођење споразума као ни ЗСО

Експерт за Балкан и виши сарадник Савета за политике демократизације у Берлину Бодо Вебер за Косово онлајн наводи да ове године нећемо видети успостављање ЗСО, као ни спровођење споразума из Охрида и Брисела, те да би се Запад требало потрудити да успостави стабилан статус кво.

ЗСО (Фото: Канцеларија за КиМ)

Вебер је и критиковао изјаву Лајчака да је ЗСО унутрашње питање Косова, а сматра да Куртију и Самоопредељењу није у интересу расписивање општих избора.

Да ли је ово година када можемо очекивати успостављање ЗСО? Сећате се оних седам тачака које је косовски премијер Курти објавио на друштвеним мрежама крајем 2023. а након енергетског споразума и стикера, да ли је на Приштини да покаже добру вољу и формира Заједницу српских општина? 

Нисам сигуран да ли је енергетски споразум уступак Београда, јер је то давно договорено. Што се тиче Заједнице, ових седам тачака Аљбина Куртија су део овог сталног препуцавања и није ми јасна недавна изјава Лајчака да је Заједница унутрашња ствар Косова и то свега пар месеци након ЕУ и САД дошли с готовим нацртом Статута. Не верујем да ће та изјава допинети имплементацији споразума, Основног и Охридског. Спадам међу оне који су говорили одмах након изјава Бореља и Лајчака да је постигнут споразум, Основни у Бриселу и Охридски, да је тај приступ погрешан и да не води циљу и напретку. Јесенас сам рекао да је та иницијатива пропала и недавне изјаве само то потврђују. Бојим се да са надолазећим изборима за ЕП и краја мандата ове Европсе комисије та иницијатива неће успети, у шта спада и кључни елемент успостављања Заједнице, око чега се спор води већ деценију. Не верујем да ће инцијатива проћи јер је председник Вучић инсистирао на Београд не признаје на оно што је договорено у Бриселу и Охриду, а то је дефакто признање Косова као независне државе.

Ако нема ЗСО, ако нема спровођење споразума да ли нас очекују нови инциденти током 2024. године и да ли се поред избора за ЕП чекају и избори у САД? 

Има и тај део, председник Вучић ће са са своје стране одуговлачити имплементацију надајући се и успеху Трампа на изборима на САД. Очекујем да обе стране играју на време до летње паузе, и нећемо видети ту неки напредак. Ту је и састављање нове српске владе, а сви знамо да председник Вучић може одуговлачити поприлично с те стране. И не само да не видимо статус кво, већ смо видели погоршање ситуације, излазак Срба из институција, оружане сукобе у Бањској, дешавања на лето у Звечану пре тога, тако да би Запад требало да се потруди да успостави стабилан статус кво уз ојачавање Кфора. Једино што можемо видети су нови избори на северу, макар за три од четири градоначелника и враћање Српске листе на власт. То не би решило проблеме косовских Срба, али би дошло до стабилизације. А, чак и ако се то деси не би видели нове изборе за општинска већа.

Како коментаришете што Влада Косова и даље инсистира на забрани српске робе, као и низ акција Косовске полиције која је у децембру упадала у продавнице у потрази за таквим производима?

Влада Куртија је изгубила стрпљење за Запад, што је на неки начин разумљиво. Она жели да заокружи питање независности, интеграције на северу и разумљив је тај потез, али с друге стране то не води циљу, већ спору и отуђивању српских грађана, поготово на северу. Ова блокада српских производа је тог процеса, али и део сукоба са Србијом и те акције које сте споменули наносе економску штету привреди на северу, као и целом Косову.

Из ЕУ су у више наврата упозоравали око експроријације земљишта?

То је део оног политичког приступа кој сам споменуо. Може се разумети зашто то ради Приштина, али не видим како ће то водити до циља. То све има недоследности са инсистирањем владе да се ради по принципу владавине права, а онда донесете одлуке о експропријацији за коју је Запад упозорио да није у складу са законом. Цео процес који видимо на северу од напуштања институција од стране Срба, поготово полиције, и пуњење тог вакума од стране Приштине својим полицијским снагама и делом специјалне полиције, поготово након Бањске. Грађани на северу су сада ослобођени од стиска криминалаца блиским властима у Србији, али на другој страни су под страхом од свакодневног суочавања са специјалном полицијом.

Хоће ли у 2024. бити општих избора на Косову?

То је тешко проценити, али колико се сећам о томе се причало и целе прошле године. Тако да нисам сигуран да би се исплатило Куртијевој влади да сада иде на изборе, што би била мотивација. Према последњим истраживањима јавног мњења Самоопредељење није изгубило доминантну позицију, а опозиција није доследна, интимно се слаже са овом нелагодом са француско-немачком инцијативом, али покушала је да искористи спор који је настао између Приштине и западних престоница на домаћем политичком плану. За разлику од Србије, уходана традиција председника Вучића је да увек иде на превремене изборе како би избегао кризу и ојачао позицију, не знам да ли се такав потез исплати премијеру Куртију и Самоопредељењу.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА