Најновије

ОНЕ СУ НОЋНА МОРА ЏИХАДИСТА: Православне хришћанке кренуле на Исламску државу!

Сиријке, углавном православке, формирале батаљон „Женске одбрамбене снаге на земљи између две реке“, који броји 50 ратница. Оне свакодневно убијају џихадисте и ослобађају хришћанска села.
Сиријка (Фото: facebook.com/syrianmilitary)

Сиријка (Фото: facebook.com/syrianmilitary)

Хришћанке из Сирије постале су најгора ноћна мора џихадистима Исламске државе (ИСИС). Оне су оставиле своје послове, студије и децу и узеле „калашњикове“ у руке како би поразиле терористе. Основале су батаљон Женске одбрамбене снаге на земљи између две реке, који броји око 50 ратница. Први женски хришћански батаљон оформила је Сиријка по имену Бабилонија, мајка двоје деце и фризерка по струци. Она каже да јој највише недостају деца, али да се бори баш због њихове будућности. - Мој муж, који је такође војник, наговорио ме је да формирам батаљон и узмем пушку у руке. Хтео је да покажем да сиријске жене могу и да пуцају, а не само да воде домаћинство и шминкају се. Било ми је јако тешко да се одвојим од сина Лимара (9) и ћерке Габријеле (6). Бринем да ли су гладни, жедни и да ли им је хладно. Али онда помислим да све ово има смисла јер ратујем због њих – истиче Бабилонија. Она додаје да је са саборкама стационирана у једном млину у граду Ал Кахтанијехуу у претежно хришћанској провинцији Хасака, на североистоку Сирије. - Обучавамо се у војном кампу. Тамо сваки дан тренирамо, а у свему нам помажу локални и страни војни инструктори. Затим идемо на терен да бранимо села и градове од џихадиста. Наша прва велика победа било је ослобађање града Ал Хола од исламиста. То смо успеле уз помоћ сиријских снага са којима смо се заједно бориле – каже храбра жена. Њена саборка Луција (18) каже да је битка код Ал Хола била прва велика борба у којој је учествовала. - Било је језиво, свуда се пуцало. На крају смо успеле да ослободимо град, а протерале смо исламисте из још десетине села око Ал Хола. Ниједног тренутка се нисам покајала што сам оставила студије. Јединици се придружила и моја сестра, а наша мајка је очајна због свега – наводи Луција, која је православна верница и око врата обавезно носи крст. Њена вршњакиња Омрија (18) каже да се у почетку јако плашила борбе, али да се у међувремену навикла. - Кад полазите у битку никада нисте мирни. Прво се увек помолим. У почетку сам се највише бојала топовске паљбе, а сад је страх нестао. Волим да будем у првим редовима и пуцам на џихадисте. Хоћу да поразим ИСИС – прича сиријска ратница. Она и њене саборке тврде да су оне већи проблем џихадистима од мушкараца јер исламисти верују да борац којег убије жена неће моћи да иде у рај. Иначе, поред хришћанског, у Сирији је формирано још неколико женских батаљона у Сирији. Најпознатији женски одред досад је био Курдска народна одбрамбена јединица, која је имала велике успехе у борби против ИСИС.

Хришћани у Сирији

- хришћани чине око 10 одсто сиријске популације, што је око 2,2 милиона. Углавном живе на североистоку земље, а има и православаца и католика; - 1,2 милиона хришћана побегло је из Сирије од почетка грађанског рата 2011. Хришћане џихадисти ИСИС највише прогоне од када су прогласили калифат у јуну 2014; - Антиохијска православна црква је највећа црква у Сирији, а њу прате Мелките католичка црква и Сиријска православна црква.
Прочитајте још:
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА