Најновије

А БИЛИ СУ СВИ ЗДРАВИ: Трагично тестирање лека од канабиса, један мртав, петоро критично!

ПАРИЗ - Једна особа доживела је мождану смрт, а петоро их је пребачено у болницу након што је тестирање француског лека кренуло по злу у близини Рена на северозападу земље, изјавила је данас француска министарка здравља Марисол Турен.
Тестирање лека завршило трагично (фото: francetvinfo принтскрин)

Тестирање лека завршило трагично (фото: francetvinfo принтскрин)

Медији наводе да је реч о леку за ублажавање болова на бази канабиса, али је француско Министарство здравља то порекло. Извори блиски истрази тврде да лек садржи канабиноиде, активни састојак који се налази у канабису, наводи француска агенција. "Током терапеутског тестирања код Рена дошло је до озбиљног несрећног случаја", изјавила је Турен, додавши да је тестирање прекинуто, а сви добровољци који су у њему учествовали су позвани. Она је рекла да је њих шесторо учествовало у "тестирању оралног лека који је развила једна европска лабораторија" у Рену и изразила решеност да расветли случај, преноси АФП. Тестирање лека је било прва фаза клиничког испитивања, у којојздрави добровољци узимају лек "како би се проценила безбедност његове употребе, толеранција и фармаколошки профил молекула", додаје се у саопштењу француске министарке. За сада се не зна колико је укупно особа учествовало у тестирању. Француски медији јављају да је тестирање лека организовао истраживачки центар "Биотриал" из Рена чији је рад одобрило Министарство здравља, који је досад извео низ клиничких испитивања за бројне европске лабораторије, а овог пута је лек тестирао за потребе велике португалске фармацеутске компаније "Биал". Француска телевизија "Ероп 1" тврди да је мождана смрт наступила код 49-годишњег мушкарцакоји раније није имао негативних реакција на лекове, а који је доживео мождани удар после овог тестирања, док се других петоро пацијената налази у тешком стању. Одељак париског тужилаштва за јавно здравље покренуло је истрагу због "ненемарних повреда", пошто пацијент није званично проглашен мртвим, а истрага је поверена правосудној полицији у Рену и жандармима специјализованим за инциденте у области јавног здравља. АФП објашњава да се клиничка тестирања обично изводе у три фазе како би се проценило да ли је нови лек безбедан и ефикасан, а људско учешће у таквим тестирањима уз спољни надзор је кључан да би се добило тржишно одобрење. У првој фази учествује мала група добровољаца и она је фокусирана само на безбедност, док друга и трећа фаза подразумевају обимнија тестирања, обично на стотинама или хиљадама добровољаца. Сваке године хиљаде добровољаца, често студената који желе да зараде новац, учествују у таквим клиничким тестирањима, која се генерално сматрају безбедним. Непредвиђене реакције су релативно ретке, мада су у таквом инциденту 2006. године шесторица мушкараца пребачена у болницу у Лондону након што су учествовали у клиничком теситрању лека против леукемије и аутоимуних болести. Такође, 18-годишњи амерички добровољац је 1999. преминуо током генске терапије, а код двоје француске деце се развио канцер током лечења од хроничне слабости имунитета, подсећа Франс прес.
Министарка не признаје да је лек на бази канабиса
Произвођач експерименталног лека због којег је шест добровољаца завршило у болници у Француској је "Биал лаб", са седиштем у Португалији, саопштила је министарка здравља Марисол Турен, демантујући да је лек начињен на бази канабиса. Она је додала да је испитивање лека било у првој фази и да је тестирање лека спроводио истраживачки центар "Биотриал" из Рена за "Биал". "Током терапеутског тестирања код Рена дошло је до озбиљног несрећног случаја", изјавила је Турен, додавши да је тестирање прекинуто, а сви добровољци који су у њему учествовали су позвани. Она је рекла да је њих шесторо учествовало у "тестирању лека за оралну употребу који је развила једна европска лабораторија" у Рену и изразила решеност да расветли случај, преноси АФП.
Прочитајте још: 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА