Најновије

Порошенко одустаје од Донбаса!?

КИЈЕВ - Леонид Кравчук, први председник независне Украјине, изјавио је да је актуелни украјински председник, Петро Порошенко, дужан да одустане од Донбаса и да је он на корак од таквог решења.
Украјинска застава украјинског батаљона Донбас (Фото: ЈуТјуб)

Украјинска застава украјинског батаљона Донбас (Фото: ЈуТјуб)

"Шта радити са Донбасом? Знам да је Донбас под окупацијом, али тамо не живе само сепаратисти и бандити, него и украјинске патриоте. Порошенко је дужан да прекине са ратом и одустане од Донбаса. Тако сви сада раде по свету. Ја сам сигуран да је он на корак од таквог решења." - изјавио је Кравчук.
Прочитајте још:Армија ЛНР узвратила – Украјинци се дали у бежанију!Рогозин: Извршите харакири!
Ова изјава је изазвала опречне ставове у украјинској јавности. Постоји велики број грађана који је за прекид рата, о чему сведоче и све слабији одзиви на мобилизацију грађана за одлазак на фронт, али постоји такође велики број грађана који је дубоко убеђен у повратак Донбаса као једину опцију за Украјину. Економија и укупно стање у Украјини је потпуно урушено, те су грађани све незадовољнији, али и уморнији од рата. Највећи проблем украјинске власти би могао да буде обрачун са радикалним струјама попут "Десног сектора", а сукоби између власти у Кијеву и "Десног сектора" су све учесталији. Разлог јесте управо постепено окретање Кијева ка "напуштању Донбаса", односно, испуњавање договорених тачака у Минску. Једна од обавеза Кијева према Минском споразуму јесте промена Устава Украјине којом би се Донбасу дао специјални статус. Око елемената тог специјалног статуса се воде преговори, али ствари би требале постати јасније после састанака који ће бити одржан у понедељак у Кијеву. У понедељак, у Кијеву, Порошенко ће примити Ангелу Меркел, немачку државну канцеларку и председника Француске, Франсоа Оланда. Сматра се да ће Меркелова и Оланд извршити притисак на Порошенко да подхитно буде спроведен Мински споразум, те да се Донбас поврати у оквир Украјине, али на начин на који то захтевају устаничке снаге, односно, ДНР и ЛНР. Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА