Најновије

ЕВРОПЕЈЦИ ИМАЈУ ПЛАН: Пут до Вучићеве иде преко Томине фотеље

Победа заједничког кандидата проевропске опозиције на председничким изборима 2017. води ка рушењу власти Српске напредне странке, сматрају лидери ДС, ЛДП и СДС. Како кажу извори из ових партија, представници ових странака увелико озбиљно разговарају о начину на који би у два корака власт Александра Вучића могла да буде побеђена.
Борис Тадић и Бојан Пајтић (Фото: Јутјуб)

Борис Тадић и Бојан Пајтић (Фото: Јутјуб)

Први корак и циљ у том плану је победа на председничким изборима који следе 2017, преноси дневни лист Данас изјаве својих извора из овог дела опозиције. Зато је, кажу они, важно наћи заједничког кандидата проевропске опозиције који би најпре прошао у други изборни круг, а затим, верују у овим странкама, и победио кандидата СНС. Иако је доста рано, већ сад се размишља о том кандидату, а како се наводи, некадашњи председник Србије, тренутно лидер СДС Борис Тадић, за сада се сам не намеће као једини избор. Раније се у медијима као кандидат опозиције спомињао и заштитник грађана Саша Јанковић, али коначног решења нема с обзиром на то да има времена за озбиљан разговоре на ту тему. У овим странкама оцењују да је Томислав Николић председник који не одговара грађанима који су оријентисани ка Европској унији и да би он чак и уз Вучићеву подршку, изгубио председничку трку од било кога ко би му се супротставио у другом кругу. Не искључује се ни могућност да Вучић одлучи да се иде на превремене председничке изборе, иако сигнали из његовог окружења говоре да до тога неће доћи.

Корак 2

Други корак у овој шеми за освајање власти је добар резултат на наредним парламентарним изборима, када год се распишу, било за четири или за две године, наравно уз велику помоћ и подршку председника државе који би био на њиховој страни. Иако се овај план увелико разрађује, окосница свих разговора тројице лидера Пајтића, Јовановића и Тадића је наступ на предстојећим републичким изборима који би могао да буде увод у даљу сарадњу и, како се надају, остваривање плана о смени садашње власти. После састанка у петак, којем није присуствовао Пајтић, јуче су у овим странкама очекивали да се тројица лидера чују телефоном и договоре о даљим плановима за разговоре о јединственој листи или пак о изласку у две колоне. Према незваничним сазнањима, још није постигнут договор о томе, а уколико се договоре о изласку на једној листи тек предстоје озбиљни разговори и преговори о првом на листи и носиоцу листе. Свима је циљ што већа излазност на изборима јер би она могла да утиче и на резултат који би проевропска опозиција могла да оствари, преноси Данас. Демократска странка сутра одржава седницу Председништва као припрему за седницу страначког Главног одбора који би требало да буде одржан овог викенда када се очекује став тог тела о сарадњи са ЛДП и СДС. Постоји могућност и да се одлука ГО одложи уколико Председништво до тада не заузме јасан став о томе треба ли на изборе ићи са својом листом или на листи са либералима и социјалдемократама. Како је речено у петак после састанка представника ДС, ЛДП и СДС, и странке Чедомира Јовановића и Бориса Тадића чекају седнице страначких органа у наредном периоду.
Прочитајте још: 
Извор: Данас  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА