Најновије

СЕНЗАЦИЈА У НАУЧНИМ КРУГОВИМА: Ајнштајн је преварант, украо чувену теорију од своје жене, Српкиње Милеве Марић

Када је Алберт Ајнштајн умро 1955. године, совјетски физичар Абрам Јофе је објавио биографску читуљу у којој је навео: „Аутор ових чланака – тада непозната особа, била је бирократа у Канцеларији за патенте у Берну, Ајнштајн-Марић“.
Ајнштајн и Милева (Фото: Домен јавног власништва)

Ајнштајн и Милева (Фото: Домен јавног власништва)

Притом је мислио на Ајнштајнову жену Милеву Марић, српску физичарку и једину жену у Ајнштајновој класи на Политехничком универзитету у Цириху. Јофе је алудирао на три рада који су објављени у „Аннален дер Пхyсик“ (Анали физике) 1905. године, а који су Алберта Ајнштајна учинили славним. Јофе је имао прилике да види оригиналне радове који су послати на оцену. Јофеов пријатељ, Данил Семенович Данин, потврдио је 1962. године да су сва три рада објављена у Аналима физике 1905. године потписана са Ајнштајн-Марић. Међутим, ове изјаве су се изгубиле иза гвоздене завесе. Десанка Трбуховић-Ђурић је касније истакла да Ајнштајн-Марић никада није било име Алберта Ајнштајна, већ само Милеве. Она је навела да је Милева била коаутор ових чувених радова у којима су по први пут истакнути теорија релативитета, теорија Брауновског кретања и закон фотоелектричног ефекта.
Прочитајте још:МИСТЕРИЈА: Где је нестао српски метеорит!?РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Проблем из свемира би могао да изазове рат!НАУЧНИЦИ УСТАНОВИЛИ: Нисмо пронашли ванземаљце зато што су већ мртви
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА