Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ: За 15 дана почињу преговори НАТО и Црне Горе

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг казао је на конференцији за медије, на којој је представио редовни Годишњи извештај, да ће приступни преговори са Црном Гором почети средином фебруара.
Јенс и Мило (фото: Јутјуб принтскрин)

Јенс и Мило (фото: Јутјуб принтскрин)

"Током 2015. донели смо још једну важну одлуку која ће унапредити стабилност на Западном Балкану. Формално смо позвали Црну Гору да отпочне разговоре како би постала 29. чланица НАТО. Приступни преговори почеће средином фебруара. Тиме се шаље јасан сигнал онима који желе НАТО чланство да су врата Алијансе отворена", рекао је Столтенберг, преноси РТЦГ. Он је подсетио да је у децембру, НАТО позвао Црну Гору да започне преговоре о придруживању Алијанси, потврђујући напредак који је та земља направила и демонстрирајући жељу и приврженост политици Отворених врата Алијансе. "У циљу достизања сва три основна циља Алијансе - заједничка одбрана, решавање кризних ситуација и колективна безбедност - од велике је важности да НАТО има не само праву политику, способност и односе, него и да структуре које то подржавају функционишу и служе сврси. У том циљу у 2015. години НАТО наставља да се прилагођава, као институција, и имплементира реформе у свом цивилном и војном сегменту структуре да би осигурали модерну, ефикасну и одговорну институцију", казао је Столтенберг, преноси РТЦГ. Он је подсетио да се од формирања 1949. године, НАТО чланство повећао са 12 на 28 чланица, и то у шест рунди проширења.
Прочитајте још:
У наставку извештаја Генерални секретар је истакао да је 2015. показала да "нестабилност у иностранству директно утиче на безбедност код куће, али такође показује да Алијанса реагује на то". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА