Најновије

Како Русија појачава притисак на Турску

Москва је послала своје најмодерније борбене авионе у Сирију у време када су односи између ње и Анкаре максимално напети.
Руска база Хмејмим у Сирији (Фото: Руско министарство одбране)

Руска база Хмејмим у Сирији (Фото: Руско министарство одбране)

Турска агресија

Током викенда, 4 најновија и најсофистициранија руска војна авиона Су-35 Фланкер Е стигла су у руску ваздушну базу у сиријској Латакији. Ово се дешава после још једног наводног кршења турског ваздушног простора, у петак су то урадили борци-бомбардери Су-34 "Фулбек". Односи Анкаре и Москве остају екстремно напети од како су турске снаге обориле руски авион Су-24, када је наводно упао у турски ваздушни простор за мање од 20 секунди у новембру. Иако је Турска, у склопу својих законских права, у могућности да обори страни војни авион који крши њен суверенитет ваздушног простор и одбија да послуша упозорења, Анкара је намерно одабрала веома агресиван став и оборила је летелицу. Као одговор, руски председник Владимир Путин је разместио напредни систем ваздушне одбране С-400 и наредио да авиони учествују у операцијама недалеко од турске границе у Сирији, а опремљени су "живим" ваздух-ваздух пројектилима за самоодбрану.

Путин шаље јасну поруку

Интерно се такви потези праве како би се показала одбрамбена страна, као стране којој је нанета штета уочи турске "агресије". Међутим, на међународној сцени, Путин је одлучан да поврати иницијативу од Турске. Кратки упади у ваздушни простор НАТО-а, нарочито изнад балтичких држава и Турске, постали су уобичајена руска тактика вршења притиска у протеклим годинама. Увек се рачуна на то да НАТО чланице неће ризиковати опасне ескалације стања коришћењем својих права да пуцају услед таквих упада. Међутим, упадање у ваздушни простор Су-34 у петак, далеко бољег и јачег авиона од оног ког је Турска оборила, као и размештање четири Су-35 после тога, представљају јасну поруку Турској и НАТО-у да се Русија враћа у офанзиву. Су-35 су веома импресивне машине за остваривање надмоћности у ваздуху и оне могу значајнода буду испред турских Ф-16/Д у евентуалном изненадном сукобу на граници. Када се све ово узме у обзир, јасно је да је реч о идеалном алату за застрашивање Турске и НАТО-а. Конфронтација са Турском очито је постала централни део Путинове кампање приморавања Запада да поново призна Русију као једну од водећих светских сила.
Прочитајте још:Погледајте видео-клип са песмом „Непокорени” посвећеној одбрани Лењинграда од НемацаВетеран ЦИА: Русија спасила свет од отвореног рата САД против СиријеАсадове снаге опкољавају важан град Ел-Баб, на реду је град Тел-Рафат
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА