Најновије

КРЕДИТ ИЗ ВРЕМЕНА СФРЈ: Дошло време за наплату Титових дугова

Злобници би рекли да је дошло време да окајемо грехе родитеља и њиховог удобног живота за време владавине Јосипа Броза Тита. Истина јесте да ће ове године ионако танка државна каса бити смањена за скоро 300 милиона евра, а због зајмова старих више од 40 година које је узимао тадашњи премијер Веселин Ђурановић. У питању је, иначе, највећи кредитни намет који ове године Србија мора да плати после њених обавеза по основу државних хартија од 289,2 милиона евра - нагласили су  у Народној банци Србије.
Тито (Фото: de.wikipedia.org)

Тито (Фото: de.wikipedia.org)

- Реч је о кредитима из седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века које смо добијали од Париског и Лондонског клуба, али и Светске банке и Европске инвестиционе банке. Укупне обавезе према њима износиле су око 8,8 милијарди евра, а ове године на наплату доспева 276,9 милиона евра. Највише треба да вратимо Париском клубу - 103,6 милиона евра, затим Светској банци 74,7 милиона, Лондонском клубу 53,8 милиона евра и ЕУ 44,7 милиона евра - потврдили су  у централној банци. Колико је издатак од 276,9 милиона евра у овој години терет за буџет Србије, говори рачуница да се за толики новац могло саградити чак 110 обданишта. Овај износ једнак је и укупним уштедама које је државна каса остварила по основу увођења солидарног пореза на плате лекара, професора и државних чиновника. Кредити из времена Тита појели су и смањење пензија којим је уштеђено око 200 милиона евра, те је новчана жртва најстаријих, чија су примања смањивана и до десет одсто, била узалудна.
Прочитајте још:Немци очајни преко потребни радници: Месечна плата 2.500 евра, плаћен пут, чак и здравствено и пензионо!Како живе пензионери кад се угасе камере и заврши шах?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА