Најновије

Русија поручује: Очекујемо да се Београд неће приближити НАТО!

БЕОГРАД - Званичници Русије реаговали су јуче на изјаву српског премијера Александра Вучића да је Србији НАТО потребан као савезник, као и на ратификацију споразума Србије с тим војни савезом, поручујући да очекују да ће Србија остати војно неутрална.
Rusija i Srbija (Фото: Јутјуб)

Rusija i Srbija (Фото: Јутјуб)

- Уочавамо да Србија развија односе са НАТО. Полазимо од тога да ће се Београд, како су вишекратно изјављивали српски званичници, придржавати политике неутралности, што је потврђено одлуком Скупштине Србије - рекла је портпаролка руског министра спољних послова Марија Захарова.

Потребан савезник

Претходно је премијер Вучић, коментаришући ратификацију споразума Србије и НАТО у Скупштини, изјавио да Србија остаје војно неутрална, али да нам је НАТО потребан као савезник да штити и чува српски народ на Косову. - Сад је тај споразум тема, а није био кад је потписан, јер тема и мета треба да будем ја, а не они који су га потписивали. Је л‘ од НАТО тражимо да заштити Србе на северу Косова, а нећемо да му дамо да дође на север Косова? А где сте уопште видели те НАТО војнике? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери... Хоћете да тражимо заштиту за Србе са севера а да им не дамо да дођу до севера Косова? - рекао је Вучић. Одговарајући на изјаве појединих представника опозиције који су критиковали ратификацију споразума, Вучић им је поручио да му „не држе предавања“. - Само нека ми не држе предавања, јер морају да нешто науче, ураде, па онда држе предавања и придике. Санда (Рашковић Ивић) је 2008. чувала Косово, а ни џамије у Београду није сачувала - поручио је премијер.

Против сукоба

Он је истакао да он Србију неће да уводи у сукобе и ратове ни са ким, те да ће увек и од свакога да је штити. - Штитићу Србе и кад имају резолуцију у УН, иако ми се добар део Владе буни против тога зато што не знају како ће да оду на кафу код неког амбасадора. Иако имам друге проблеме, ја ћу да изађем и да станем и кажем: „Ово не може“ - истакао је Вучић. Председница ДСС Санда Рашковић Ивић реаговала је на Вучићеве прозивке, али је и затражила од председника републике Томислава Николића да не потпише указ о проглашењу закона о потврђивању споразума с НАТО, тврдећи да ће тај закон имати несагледиве последице. - О паљењу џамија Вучић може више да пита своје пријатеље из НАТО. Кад се то дешавало, као народни посланик био је упознат са свим детаљима дешавања на КиМ и у Београду и тада је имао сасвим другачије ставове. Србији није било у интересу да се џамије пале - поручила је она. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић не види ништа спорно у реакцији Русије.

Николић без коментара

- Мислим да је то коректна и пријатељска изјава и да они имају разумевања за наш положај. Оно што би Србија требало да уради јесте да понуди Русији исти аранжман за руски хуманитарни центар у Нишу, јер војна неутралност подразумева симетрију. Као што је њихов однос коректан, мислим да би с наше стране било и више него коректно да Русији понудимо да се исти услови примене и за њихове војнике - сматра Анђелковић. Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) из Београда, чији је директор Јелена Милић, поздравио је ратификовање споразума. - Њиме се стварају статусно-технички услови за реализацију модернизације Техничког ремонтног завода у Крагујевцу за уништавање вишка застарелих убојних средстава кроз Поверилачки фонд НАТО програма Партнерство за мир. Подсећамо да је пре неколико година неадекватно одржавање складишта вишка узроковало експлозију у Параћину, која је начинила велику материјалну штету - наводи се у саопштењу ЦЕАС.
Прочитајте још:Славе „дан независности“ са војском на улици – Приштина на корак до хаоса!ШЕШЕЉ: Чеда ће пре или касније морати да одговара за убиство Ђинђића!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА