Најновије

Биолошко наоружање опасније од атомске експлозије, ево и зашто!

Многе државе раде на развоју биооружја која је могуће програмирати, а научници упозоравају да ће бити смртоноснија од нуклеарног оружја.
Опасно оружје (Илустрација: pixabay)

Опасно оружје (Илустрација: pixabay)

Оружје се заснива на такозваној синтетичкој биологији – генетском инжењерингу “на стероидима”. Заправо, оно укључује репрограмирање гена за обављање специфичних задатака. Научници већ раде на синтетичким биљкама које могу да нањуше дрогу на аеродромима. Међутим, панел академских стручњака на недавно одржаној конференцији Нова америчка будућност ратовања упозорио је да такво оружје може представљати опасност већу од оне коју су представљале атомске бомбе. “Ратови будућности одвијаће се тако што ће бити уништаване нечије залихе хране, приступ питкој води, репродуктивна способност људи или способност преношења гена”, каже Мајкл Кроу председник Универзитета у Аризони. “Морамо наћи начин да размислимо о томе, пре него што нам нестане времена”, каже он. Америчка агенција за развој нових технологија за војне потребе ДАРПА истражује могућност употребе синтетичке биологије у ратовању већ година, а чак је 2014. основала одељење под називом Канцеларија за биолошке технологије.
Прочитајте још:Раша тудеј милионима гледалаца показује другу слику светаЗахарченко: Повучено је око 90 одсто тешког наоружања
Такође, ДАРПА је 2011. почела да улаже новац у пројекат под називом БиоДесигн. Његов циљ је стварање “синтетичког организма” који може живети вечно и по потреби бити убијен “притиском” на молекуларни прекидач. Ови организми могли би да раде шта год им наложе њихови творци и, како то ДАРПА предвиђа “производе намеравани биолошки ефекат”. Извор:

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА