Најновије

Исламска држава шаље у смрт све више деце (ВИДЕО)

Центар за борбу против тероризма при војној академији САД у Вест Поинту објавио је извештај у којем се наводи да је број деце и тинејџера које је врбовала ИД у јануару 2016. године повећан два пута у поређењу са истим периодом прошле године.
Камп за обуку џихадиста (Фото: Јутјуб)

Камп за обуку џихадиста (Фото: Јутјуб)

Многе од њих користе као бомбаше–самоубице. Целе породице из Велике Британије и других земаља света практично без провере прелазе турско–сиријску границу, како би се придружиле ИД и другим групама. Аутомобил са таоцима ИД у делићу секунде претвара се у пепео. То је типична слика нехуманог кажњавања које примењује та терористичка организација, са тим што је овде у улози џелата дете — детонатор је активирао четворогодишњи дечак. Недавно је објављен извештај о истрази спроведеној уз подршку Пентагона, која је изазвала бурну реакцију у медијима. Из документа се види да борци ИД све чешће од деце праве бомбаше–самоубице и све чешће се појављују у пропагандним видео–материјалима терориста. Према извештају, број деце и тинејџера који су погинули и који су помињани у великим говорима исламиста у јануару 2016. године удвостручен је у односу на јануар 2015. године. У истраживању је такође проучена национална припадност деце која су погинула. Такви детаљи се не виде у првом тренутку. Већина их, као што можете да погодите, долази из Ирака и Сирије, али међу њима су и по једно дете из Аустралије и Француске, као и двоје из Велике Британије. Није баш познато како су аутори одредили националну припадност деце, иако није тајна да редове ИД, полако али сигурно попуњавају породице из Велике Британије. „Обично су то млади, јаки мушкарци, спремни да ратују, и младе здраве жене спремне да им помажу. Они верују у долазак калифата. Целе породице одлазе како би приступиле организацијама као што је ИД. Према грубим проценама, таквим групама приступило је око осам стотина Британаца, али то није тачан број. Највероватније их је два пута више“, рекао је за РТ политички активиста Амар Вакаф. Питер Форд, амбасадор Велике Британије у Сирији, рекао је за РТ да турске власти не предузимају никакве мере како би зауставиле токове оних који желе да ступе у редове терориста. „Пут којим иду све те породице води преко Турске. Када ствари добију на публицитету и привуку велику пажњу медија турски граничари их заустављају, али их у највећем броју случајева пуштају“, појаснио је Форд. „Турска нема доказа. Уосталом они хоће да ратују против власти у Дамаску, а то иде на руку турским властима, зашто би онда затворили границу? Није им у интересу да се искорени тероризам и да се униште терористи у Сирији. Кроз Турску ће, као и до сада, пролазити главна маршрута за оне који желе да се придруже ИД или било којој групи повезаној са Ал Каидом“, закључио је Амар Вакаф.
Прочитајте још:Асад: Не гађају Руси цивиле, већ АмериканциАСАД ИМА ЈОШ ПЕТ ДАНА: Руси и САД договорили примирје у Сирији!БЕЗ КОМПРОМИСА: Асадова армија повратила „пут живота“ Алепа за само три ипо сата!
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА