Најновије

Ласерском техником до Марса за пола сата?

Ситне роботске летелице могле би да долете до Марса за мање од сат времена, ако се употреби техника ласера која убрзава лет до делова брзине светлости, наводи амерички истраживач Филип Лубин.
Марс (Фото: Јутјуб)

Марс (Фото: Јутјуб)

Концепт познат као "погон усмерене енергије" значи испаљивање ласера у ситну свемирску летелицу, што би је убрзало до знатног делића брзине светлости и потенцијално омогућило муњевит лет на Марс.
Тај пут би, у том случају, трајао само 30 минута, уместо неколико месеци. Идеју детаљно истражује Филип Лубин, научник који ради на програму Насиних иновативних научних концепата. Он истиче да би нешто теже летелице путовале незнатно дуже.
"Могли бисмо да пошаљемо роботску летелицу тежине 100 килограма на Марс и она би тамо стигла за само неколико дана", објашњава Лубин.
Он указује да би та техника могла да пошаље роботизоване летелице у посету егзо-планетама удаљеним до 25 светлосних година од Земље, а неке од њих могле би бити и настањиве.
"Има пуно потенцијалних `мета` које бисмо могли изабрати, а најближа је `Алфа Кентаури`, која је удаљена мало више од четири светлосне године", наводи Лубин.
"Фотонски погон" није нова замисао. У раду насловљеном "План до међузвезданог лета" Лубин објашњава да би се могао користити "ситан свемирски брод са ласерским једром величине једног метра".
Јак ласер у Земљиној орбити, снаге више десетина гигавата испалио би зрак у једро и лако убрзао свемирски брод у свемирском вакууму у коме нема отпора. На пример, ласер снаге 50 до 70 гигавата могао би да убрза ситан свемирски брод са метарским ласерским једром до 26 одсто брзине светлости за десет минута. Тај ситни брод могао би да дође до Марса за 30 минута, могао би да прође поред давно послатог "Војаџера 1" за мање од три дана и да достигне "Алфу Кентаури" за око 15 година, истиче Лубин
Прочитајте још:МИСТЕРИЈА: Шта су то астронаути чули на Месецу? (ВИДЕО)ОВО НИЈЕ НИ КАМЕН НИ ПТИЦА: Астронаути снимили НЛО, погледајте изблиза! (ВИДЕО)
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА