Најновије

И на Западу почињу да схватају: Владимир Путин је миротворац

Иако је у западним медијима и даље доминантна антируска реторика, клима као да се полако мења. Тако је британски Гардијан објавио текст у коме се истиче колико је значајну улогу одиграо председник Русије Владимир Путин у мировном процесу у ратом девастираној Сирији.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Руски председник Владимир Путин лично се заложио да планове о примирју у Сирији претвори у реалност, и то већ овог викенда. Путин је обавио неколико дугих телефонских разговора са бројним светским лидерима, а нередио је и смањење интензитета руских напада из ваздуха. Председник Русије је телефонирао лидерима Ирана, Израела, Саудијске Арабије и Сирије, покушавајући да издејствује примирје. Путин је такође отворио координациони центар у који би свака страна могла да пријави евентуално кршење примирја. Према тврдњама Кремља, поједине оружане групације из Сирије су већ потписале примирје. У договор о примирју који су у понедељак издејствовали Москва и Вашингтон нису укључене терористичке групе Исламска држава и Ал Нусра фронт.

Саудијска Арабија камен спотицања

Друга страна, окупљена у преговарачком комитету под окриљем Саудијске Арабије, није званично прихватила примирје. Она страхује да ће сиријска војска уз помоћ Русије наставити да напада положаје опозиције, под изговором да ратује против ИД и Ал Нусре. Британски "Гардијан" пише да је "веома охрабрујуће што је председник Русије иницирао примирје и тако уложио значајан политички капитал у његово остварење". Овај лист истиче да је Владимир Путин "схватио да је примирје једино решење конфликта у Сирији", истичући да је "Русија одрадила велики део посла и учврстила Асадову пољуљану позицију."
Прочитајте још:КРЕЋЕ БОРБА ЗА ГРАНИЦЕ НА АРКТИКУ: Рогозин за преговоре!БРУТАЛНО РОКАЊЕ: Снимци жестоких борби за „Пут живота“ код Алепа (ВИДЕО)Да ли је Путин заиста претио Ердогану нуклеарним оружјем
Извор: Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА