Најновије

ПРИМИРЈЕ У СИРИЈИ: Обама прети, а ево шта мисле грађани Дамаска

Амерички председник је упозорио Русију, Асада и савезнике да обрате пажњу  шта раде током примирја, за то време сиријски народ ишчекује примирје које треба да ступи на снагу 27. фебруара.
Сиријска армија у Латакији (Фото: Јутјуб)

Сиријска армија у Латакији (Фото: Јутјуб)

Примирје подразумева обуставу ратних дејстава између свих сукобљених страна, са изузетком Исламске државе и Нусра фронта. Ево шта о примирју мисле обични људи, становници главног града Сирије. Део грађана сматра да ова пауза иде у корист такозваној "умереној" милитантној опозицији, иако су то заправо радикалне групе. Припадници паравојних група ће добити могућност да предахну и да попуне своје редове новим члановима јер они су претрпели велике губитке у сукобима са сиријском војском од почетка контраофанзиве сиријске војске и савезника, уз подршку руских ваздухопловно-космичких снага. Други део полаже велике наде у прекид ватре и сматра да је то шанса за успостављање мира. Синан Дијав, који за себе каже да је опозиционар, али није члан ниједне паравојне организације, поздравља договор о прекиду ватре. Уз једно али… „Добро је што се овај договор не односи на ИД и Нусра фронт. Али постоје и друге терористичке организације. Зато примирје не треба да омета државну политику борбе против тероризма“, каже он. Правник Акрам Азуз сматра да је примирје нетачан појам ако говоримо о Сирији, јер је примирје могуће само када је реч о међудржавним односима. „Живимо у сувереној држави. А оно што се дешава код нас, то није рат, него међународни организовани тероризам. Имамо право да штитимо интегритет наше земље. Али прекид ватре од стране наше војске не значи да ће непријатељ урадити исто“, сматра он. И Али ел Ахмад, који такође ради као правник у Дамаску, каже да би, иако постоји шанса да се сиријска криза реши у оквиру СБ УН, ситуација на фронтовима могла у сваком тренутку да уништи све претходне напоре. Према мишљењу сиријског новинара Басила Мухамада, „терористи неће поштовати ниједан договор о примирју, јер њима управљају споља“. Ипак, како каже професор Универзитета у Дамаску Бусејна Муса, примирје би могло да буде корак ка мировном дијалогу, и управо је то пре свега важно за сиријски народ који је уморан од рата, преноси Спутњик извештај свог дописника из Дамаска.

Обама прети

Амерички председник Барак Обама нагласио је да су дани који долазе кључни када се ради о Сирији, упозоривши режим "Башара ал Асада и његовог руског савезника" да ће "свет пажљиво пратити њихово спровођење примирја". "Дани који долазе биће кључни, свет ће гледати", рекао је Обама након састанка свог Савета за националну безбедност у Вашингтону, инсистирајући на одговорности Дамаска и Москве у првој етапи примирја које би требало да оконча хаос у Сирији. "Заустављање непријатељстава које треба да ступи на снагу (вечерас у поноћ) је могућа етапа у заустављању хаоса", рекао је Обама. "Сви знају шта треба да се деси: Све стране морају да зауставе нападе, укључујући и ваздушне нападе, и хуманитарна помоћ мора бити упућена у угрожене зоне", рекао је амерички председник. "Све то, пре свега, звиси од ангажмана сиријског режима, Русије и њених савезника". Обама је изразио увереност да ће Сједињене Државе однети победу против Исламске државе: "Неће бити примирја када се ради о ИД-у, наставићемо да их неумољиво прогонимо", рекао је. Режим Башара ал Асада, милитантна опозуција као и курдске снаге најавили су да ће поштовати прекид ватре договорен између Русије и САД-а који би требало да ступи на снагу вечерас, у петак у 23 по нашем времену. Обама је нагласио да ће САД учинити све не би ли примирје успело: "Нико од нас не гаји илузије. Сви смо свесни многих потенцијалних замки и многи су разлози за неповерење, али историја ће нам строго судити ако не учинимо оно што можемо барем покушавајући да окончамо овај ужасни сукоб дипломатским путевима", закњучио је.
Прочитајте још:
Извор: rs.sputniknews.com / Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА