Најновије

ДОГОВОР ПАЈТИЋА, ТАДИЋА И ЈОВАНОВИЋА: Запад опозицију утерао у једну колону!

Изгледа да ће ДС, СДС и ЛДП на предстојећим изборима ипак чинити једну колону, иако је до пре само недељу дана такав сценарио био у домену научне фантастике.
Д(О)С-овци поново јашу (Илустрација: Правда)

Д(О)С-овци поново јашу (Илустрација: Правда)

Један од разлога што су Бојан Пајтић, Борис Тадић и Чедомир Јовановић поново сели за сто је и то што Запад сматра да проевропска опозиција треба да изађе на изборе уједињена, али и због тога што истраживања указују на то да је прелазак цензуса за ДС у случају самосталног изласка готово немогућ. - ДС је према последњим интерним истраживањима близу цензуса. Пајтићу нимало није било пријатно када је видео те резултате, који показују да је улазак ДС-а у парламент упитан. То је један од разлога зашто су обновљени разговори опозиционих странака о заједничком изласку на изборе. Иначе, за разлику од ДС-а, савез СДС-ЛДП, према истим истраживањима, улази у парламент. Други разлог зашто се разговара о заједничком наступу на изборима јесте притисак Запада да се опозиција удружи, јер је то једини начин да се ослаби утицај Александра Вучића и умањи изборни резултат СНС-а - објашњава извор. Како „Ало!“ сазнаје, Пајтић, Тадић и Чеда састанче већ недељу дана, а последњих пет дана се малтене не раздвајају. Њихови састанци, како наводе наши извори, почињу поподне и умеју да се отегну до дубоко у ноћ. Осим у просторијама странака, сусрети су се одвијали, како нам је речено, и по ресторанима и кафанама. Како наводе поједини саговорници, начелни договор о заједничном наступу на изборима проевропске опозиције је постигнут, али остаје да се утаначе квоте, како ће изгледати изборна кампања, али и шта ће се дешавати после избора. Постигнут је и договор да први на листи, али не и њен носилац, буде Драгољуб Мићуновић. - Оно што је у плану је да после избора постоји један посланички клуб, док је у даљој перспективи реуједињавање ДС-а, односно да се сви они који су некада из разних разлога изашли из ње врате у окриље те странке – додају саговорници. Иначе, код демократа је потпуни хаос, како у централи странке, тако и по одборима широм Србије. Многи у ДС-у не могу да се помире са чињеницом да ће та странка на изборе изаћи заједно са Борисом Тадићем и зато и не верују информацијама да је Пајтић преломио да се иде са једном листом. Наиме, њима не смета СДС, али им је Тадић трн у оку јер га гледају као издајника зато што је пред прошле изборе поцепао странку. Како је речено, међу онима који су најгласнији у противљењу да се иде на једну листу су Балша Божовић, Драган Шутановац и Наташа Вучковић. - Главни одбор ДС-а је овластио Председништво да преговара о коалицијама, а то чини само Пајтић, кога с друге стране Председништво није овластило за то. Проблем за многе у странци је и то што ће коалициони партнери ДС-а, као што је Нова странка Зорана Живковића или Заједно за Србију Душана Петровића, бити на квоти ДС-а. Рецимо, Ниш неће да чује за Живковића на листи, док Шабац инсистира на Душану Петровићу - објашњавају саговорници проблеме у ДС-у.

Зоран Живковић: Трули компромиси

Зоран Живковић, председник Нове странке и коалициони партнер ДС-а, коментаришући вест о договору Бориса Тадића, Бојана Пајтића и Чедомира Јовановића да формирају једну опозициону изборну листу поручио је на Твитеру да трули компромиси никада нису донели ништа добро. Наиме, Живковића су твитераши питали да ли ће Нова странка остати у коалицији са ДС-ом уколико постигне договор са Чедом и Борисом. Он је експресно одговорио: - Трули компромиси никада нису донели ништа добро...

Чанак: Једна листа није реална

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак казао је да није реално да опозиција на изборе изађе на јединственој листи, једноставно јер се с друге стране не налази Слободан Милошевић. Он је у интервјуу за један лист рекао да се због Милошевића, после 12 година његове владавине, 2000. године окупила и фокусирала свест да он мора да оде и тако је настао ДОС. „Овде сада имамо неколико година владавине СНС-а, али су још свежа сећања на дуги низ година владавине ДС-а и низ разочарања које је та владавина донела“, казао је он и додао да због тога опозиција мора ићи са далеко профилисанијом идејом о томе шта да се ради, а не искључиво да се иде против тренутног стања. „Више колона даје шансу да се више неопредељених грађана увери да имају избор да ће гласати најзад за нешто, а не против нечега“, рекао је Чанак.

Шешељ: Ујединиле их САД

Председник СРС-а Војислав Шешељ је коментаришући коалицију лидера ДС-а, ЛДП-а и СДС-а, Бојана Пајтића, Чедомира Јовановића и Бориса Тадића, истакао да иза свега стоје Американци, који би да ослабе премијера Александра Вучића. „То је невољна коалиција која није могла ни да изабере носиоца листе. И даље ће ту бити унутрашњих сукоба и мислим да ће им се прикључити и остале мање странке. Вучић сам нема 50 одсто гласова, према проценама то је око 35, тако да им је потребан неко за коалицију“, казао је Шешељ за један лист. Лидер СРС-а је додао и да очекује да ће се још мањих странака прикључити новонасталој коалицији. „Циљ је да после избора сви они направе коалицију са Вучићем како би преко њих Американци могли да га контролишу“, истакао је Шешељ.
Прочитајте још:Шешељ: Американци окупили „нови ДОС“ и преко њих желе да сруше Вучића!Дачић: Наша позиција на Косову је ојачанаЈелена Милић насупрот Ненаду Поповићу: Да ли Србија треба да уђе у НАТО?
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА