Најновије

ЕРДОГАН САБОТИРА НАТО: Не пушта бродове на сопственој вежби!

САРАЈЕВО/БЕОГРАД - Бродови НАТО, послати у Егејско море како би надзирали мигрантске путеве између Турске и Грчке, још нису распоређени у турским водама јер нису добили допуштење Анкаре, јавила је агенција Фена.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Позивајући се на више избора, агенција одобрење Анкаре није стигло упркос захтевима да се одобри распоређивање које је упутио немачки командант поморске групе НАТО-а у Егејском мору, након што је прошле седмице усвојена одлука о операцији, чији је део и Турска, Турци су овај викенд одбили дати допуштење да бродови уђу у њихове територијалне воде. „Мандат операције дао је нека објашњења, али није објаснио и проблем уласка у турске територијалне воде”,навео је исти извор додавши да се „од самог почетка знало да су Турци тешки, и да ће бити тешки” по том питању. Турске власти затражиле су да њемачки заповједник Јоерг Клеин дође у Анкару како би се утврдила зона у којој се могу распоредити бродови, рекао је дипломатски извор. План мисије граничног надзора, прве мисије НАТО-а који је досад одбијао директно се укључити у мигрантску кризу, представили су немачка канцеларка Ангела Меркел и турски премијер Ахмет Давутоглу, након сусрета у Анкари 8. фебруара. Три дана касније, министри одбране земаља чланица НАТО-а дали су зелено светло да се припреми операција и одмах упутили флотилу у ту зону. Као што је Правда раније писала, група НАТО бродова врши вежбе у Егејском мору. Реч је о групи бродова кодног имена „SNMG2″, а која се састоји од немачког борбеног брода ФГС БОН (FGS BONN), канадске фригате ФРЕДЕРИКТОН (HMCS FREDERICTON), турске фригате БАРБАРОС (TCG BARBAROS) и грчке фригате САЛАМИС (HS SALAMIS). Циљ овог патролирања је да буду спречени илегални упливи миграната, стоји у званичном саопштењу НАТО алијансе. Како стоји на сајту НАТО алијансе, бродови ће спроводити војне вежбе паралелно са задатком надзирања овог мора и спречавања илегалног прилива миграната.
Прочитајте још:ТРАМП ПРЕТУКАО БОДИБИЛДЕРА: Оборио га на земљу и савладао са пар удараца у главу! (ВИДЕО)ТУРЦИ ТУКУ СВОМ СНАГОМ: Снимак напада на Русе! (ВИДЕО)
Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА