Најновије

Америка жели да распарча читав свет, сада то ради са Сиријом

"Прекид ватре у Сирији углавном се поштује јер су Сиријци уморни од борбе”, рекао је Јирген Тоденхефер, први новинар са Запада коме је одобрен приступ територијама под контролом Исламске државе, преносе руски медији.
Сирија (Фото: pixabay.com)

Сирија (Фото: pixabay.com)

Сваки дан од почетка примирја је диван дан за ове људе – рекао је седамдесетпетогодишњи новинар, додајући да је прекид ватре досад неколико пута нарушен, подсећајући на то да су се његови главни актери сложили да се оно углавном поштује, наводе руске агенције. Тоденхефер сматра и да је још један развој догађаја заслужан за постизање примирја, а то је одвајање побуњеничких бригада од терориста, што, како каже, омогућава напад на терористе Фронта ал Нусра и Ал Каиде без напада на саме побуњенике, наводе медији. ​Он, такође, додаје и да нема побуњеника који се боре, а који могу да се назову “умереним”. Према Тоденхеферовим речима, побуњеници и терористичке групе су у почетку радили заједно, што је кочило постизање мира у Сирији. У последњих неколико дана више побуњеничких група изразило је жељу за примирјем, док је руско Министарство одбране саопштило да су још четири команданта побуњеничких група одлучила да се придржавају споразума, а у току су и преговори са још 11 умерених опозиционих група. С обзиром на то да сада постоје контакти између побуњеника и Владе Сирије, већи сам оптимиста – истакао је овај немачки новинар, додајући да би, уколико би се побуњеници борили против Исламске државе заједно са сиријском војском, шансе за пораз ове терористичке организације биле веће, преносе руски медији. Новинар, који је десет дана 2014. године провео у сиријском граду Раки, истиче и да ће сви они који су спремни да се позабаве Исламском државом и другим исламским радикалним групама морати да покажу да је њихова идеологија погрешна и антиисламска. Тоденхефер примећује и да би стратегија Вашингтона за арапске ратом разорене земље могла да буде фокусирана на њихову поделу на неколико делова. – САД су поделиле Ирак, Либију, а сада би могле да поделе и Сирију на четири или пет делова. Подељене земље су слабе, а имам утисак да појединим америчким политичарима одговарају слабе државе на Блиском истоку“, закључио је он, а пренели су руски медији.
Прочитајте још:Путин озбиљно прети: Атомски удар на САД са 16 балистичких ракета!Нова лица избеглица: Невероватно је шта Муслимани носе са собом!
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА