Најновије

ДАНАС СУ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ: Ову храну треба обавезно да једете

БЕОГРАД - Данас сви православни хришћани обележавају Беле покладе, празник када се на трпези налази бела храна, тражи се опроштај грехова али се и припрема за Велики пост.
Покладне маске - један од обичаја на данашњи дан (Фото: Википедија)

Покладне маске - један од обичаја на данашњи дан (Фото: Википедија)

- Беле покладе се одржавају у Сиропусној недељи, а назив су добиле по белој храни која се тог дана служи на трпези. Данас се једе бела храна, сир, јаја и млечни производи. То је последња недеља пред Велики пост у коме се верници уздржавају од хране, пића и лоших мисли - рекао је Небојша Брајковић, студент Богословског факултета. Како каже, на данашњи дан верници одлазе у цркву на вечерњу молитву приликом које траже опроштај уколико су грешили. У неким крајевима Србије и данас се задржао обичај маскирања током поклада. Младићи и девојке под маскама и уз много граје иду од куће до куће и збијају разне пошалице на опште весеље укућана и свих присутних. Након тога, домаћин треба да "мачкаре" части јелом, пићем или неком другом ситницом. У сеоским крајевима покладни дан обавезно се завршава великом ватром на главном тргу око које се окупљају сви, па уз шалу и добро расположење, терају страх и заједно улазе у нови дан. Било да верујете у ове обичаје или су они за вас само "бапске приче", проведите данашњи празник са својом породицом и људима до којих вам је стало. Разговарајте, шалите се и будите весели и видећете, у животу ће вас пратити само срећа. Називи поклада су везани за називе великих постова: Васкршње, Божићне, Петровске и Великогоспојинске. Прве три су у народној традицији и данас веома очуване. Према врсти хране која се спрема, у народу постоје и други називи. Тако се покладе називају беле, или сирне кад је обавезно обредно једење белог мрса. Месне, кад се углавном спремају јела од меса. Проштене или прочка покладе су добиле назив по обичају да се на овај дан све увреде опраштају, како би и нама дугови били опроштени, и тако растерећени дуговања, што чишћи ушли у период наступајућег поста. Зато се у народу, уз чашу, као здравица на овај дан каже: "Опрости, улазимо у пост као у море", а присутни одговарају: "Нека је од Бога опроштено, опрости и ти мени".
Прочитајте још:Британке еманциповане у српском ровуУ ПРОРУСКОЈ СТРАНЦИ И ЗАПАДНИМ ВЛАДАРИМА СВЕТА? Син Исидоре Бјелице постао најмлађи члан Рокфелерове Трилатералне комисије!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА