Најновије

Додик: Караџић није наређивао злочине, борио се за слободу

Председник Републике Српске Милорад Додик је стао у одбрану хашког оптуженика за ратне злочине Радована Караџића рекавши како он никада није заповедио чињење било каквих злочина и како се само борио за слободу Срба у Босни и Херцеговини.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Међународни кривични суд за бившу Југославију за 24. март је заказао изрицање пресуде Караџићу који је оптужен за најтеже ратне злочине у БиХ укључујући и геноцид. Додик је изјави објављеној у дневнику Телевизије РС (РТРС) оценио како је суђење Караџићу заправо "освета, а не правда" уз констатацију како су "уколико постоји нека кривица" за све што се збивало у БиХ морали бити оптужени и први хрватски председник Фрањо Туђман, као и покојни председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић. "Неко је закључио да су Срби ти који треба да одговарају за све што се збивало. Није било одговорности других, ни Фрање Туђмана ни Алије Изетбеговића, ни представника политичке елите Хрвата у БиХ, попут Стјепана Кљујића и осталих. И зато то нема елемент правде него освете", рекао је Додик. "Караџић се у томе нашао само зато што је био председник. Немогуће је доказати конкретну кривицу човеку који политички представља један народ. Они су нашли ту причу о колективној одговорности коју приписују многим Србима и тај концепт се одржава", истакао је Додик. Казао је како лично никада није чуо да би Караџић заповедио чињење злочина. "Никада нисам чуо Радована Караџића да је показивао било какву злочиначку намеру. Његово вођење РС било је усмерено ка томе да се очува српски народ на овим просторима и то је успело", изјавио је Додик додајући како на почетку рата Караџић није имао стварни надзор над бројним подручјима у БиХ у којима су почињени злочини.
Прочитајте још:ДОДИК НАЈАВЉУЈЕ: Српска формира резервни састав полицијеДОДИК: Неки муслимани су за попис били пријављени и по џамијамаДодик: Известан референдум у Републици Српској
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА