Најновије

СТИЖЕ ВИТЕЗ ФЕСТ 2016! Легенда каже: Да није било Краља Милутина, не би било ни шкотског витеза Вилијама Воласа!

БЕОГРАД - Мултимедијални витешки спектакл "Витез фест 2016" одржаће се ове године 23. и 24. априла, на празнике Врбицу и Цвети, на Београдској тврђави, најавио је организатор Фестивала Краљевски Ред Витезова на конференцији за новинаре.

Конференција за новинаре Витез Феста 2016 (фото: Витез Фест)

Београђани и њихови гости имаће прилику да се сусретну са витезовима и племкињама, али и великим бројем чувара традиције наших предака, попут стреличара, мачевалаца и соколара. Пошто су празници посвећени деци, акценат целокупног фестивала биће управо на најмлађима и њиховом образовању о средњовековној историји и културном наслеђу Србије.
– Кажу да је лоша атмосфера најбоље време за витештво. Српско витештво је посебно у том смислу што подразумева духовну димензију – нагласио је члан организационог одбора Витез Феста, Александар Петровић – Аца Селтик, иначе, фронтмен група Ортодокс Келтс и Деспот.
Он је подсетио да је, према легенди, сам Вилијам Волас, шкотски витез којег је глумио Мел Гибсон у чувеном филму "Храбро срце", био ученик на Академији краља Милутина, истичући тиме значај средњовековне Србије.

- Какве везе имају Келти и Срби? Имају. Легенда каже да не би било Вилијама Воласа да није било краља Милутина. Овакве ствари се раде да би се вертикала коју сви ми имамо негде у својим генима поново успоставила ако је прекинута и да се њено деловање појача уколико је утихнуло. Српско витештво је посебно јер подразумева духовну димензију. Витез 21. века мора да буде духовна личност, у којој мери то одређује сам. Ово је време када се врлине и уметност цене више него сама физичка снага - изјавио је Аца Селтик. Говорећи о значају историје и традиције, који је неприкосновен, он је додао: 
– Ми ћемо да се вратимо корак назад, да бисмо ишли два корака напред. 
Археолог и стручњак за средњевековно оружје Марко Алексић, казао је да је витештво архетипски мотив.
- Ти мотиви се користе и у индустрији забаве. То није случајно, већ зато што је то мотив хероја, појам који носи врхунске цивилизацијске, моралне и етичке вредности. Херој и витез су примери који служе за васпитавање младих генерација, увек у свакој људској заједници - истакао је Алексић, који ће бити и предавач на Фестивалу.

А Бошко Козарски, директор УМС школе за таленте најавио је да ће у оквиру Витез Феста бити урађене две важне ствари. - Да велики број малишана кроз њихову припрему за фестивал образујемо и да их обогатимо духом. Они су се темељно бавили средњовековном поезијом и музиком у претходна три месеца и презентоваћемо то на самом фестивалу - нагласио је Козарски.
Љиљана Черовић је испред Туристичке организације Србије честитала организаторима на богатом и садржајном програму.  - Фестивал је сваке године све бољи и бољи и велико ми је задовољство што манифестација траје. Оно што посебно истичем су програми за децу - рекла је она.

Организатори најављују богат културно-уметнички садржај. Планиран је велики број предавања, турнир у баскету на трави, представљање карате тима и других спортова. Посебно занимљив део представљају показне вежбе које ће одржати представници војне полиције посебне намене Кобре. Церемонијални део фестивала обухватиће саборно крштење.
– Програм је ове године организован на Калемегданској тврђави, горњем и доњем граду, и у самом центру града, у установама културе. У цркви Ружица, биће организовано саборно крштење 23. и 24. априла, тако да сви родитељи могу да се пријаве у Секретаријат цркве и сва крштења ће бити организована бесплатно, наравно – најавила је чланица медијског тима и програмског одбора Витез Феста, Милана Поповић. Председник УО Краљевског реда витезова и аутор Витез Феста, Зоран Мрђеновић, подсетио је на корене идеје о Витез Фесту. Наиме, он је, како каже, током живота у Француској имао прилике да путује и упознаје се са различитим фестивалима широм Француске и света, који су се бавили очувањем традиције и културе сопствених народа. Тада се запитао зашто у Србији са тако богатом историјом нема нечег таквог.
- Посећивао сам витешке фестивале у Француској, Немачкој, Италији, Хрватској па чак и Грчкој и Америци, па сам се питао како ми у Србији немамо тако нешто. Желели смо да направимо један фестивал витешког духа који ће бити посвећен деци.  Овде постоји једна тајна супстанца, а то је љубав. Без ње ми не бисмо ово могли да радимо. Желимо да помогнемо да деци буде боље сутра, ако може и данас - рекао је он. 

Како је најавио, на челу свега ће бити принц Ђорђе Карађорђевић, који припрема и један величанствен ватромет на отварању. Према његовим речима, биће пуно "фантастичних учесника, а у Кули Небојша биће доста занимљивих предавања".  - Радимо овај фестивал да бисмо подсетили да је Београд у време деспота Стефана Лазаревића био центар Европе. Оно што мало људи зна је да је цар Душан доводио монахе са Синаја који су стајали поред витезова. Витезови би се везаних очију мачевали, а да се не повреде. Колика је то духовна димензија коју је спрски витез у 15. веку имао. Витез Фест хоће то да представи нашим малишанима и њиховим родитељима, као и свим туристима - закључио је Мрђеновић.
Како је речено, очекује се велики број домаћих и страних туриста поводом фестивала. Ова међународна витешка манифестација је намењена свима који имају жељу да се упознају са витешким редом и духом средњовековне Србије.

Извор: Правда/Катарина Томовић, Катарина Сремчевић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА