Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ПОГРЕШИО: Овако је Никола Тесла видео 21. век

Тесла је веровао да ће у 21. веку заживети роботизација производње, да ће научна открића постати приоритет, а да ће дуван и кафа постати неатрактивни.

Никола Тесла (Фото: public)

Ове године биће обележена 160. годишњица рођења Николе Тесле, једног од највећих научника и проналазача свих времена. Иако је иза себе оставио огроман број изума, Тесла је често размишљао и о будућности. Током 1930-их њега су у хотелу у Њујорку често посећивали новинари Њујорк Тајмса и Тајма с којима је разговарао о својим почецима, али и о ономе шта нас тек чека у 21. веку.

Наука ће бити приоритет

Генијални Тесла замишљао је свет у ком ће приоритет за човечанство постати научна открића, а не ратови. Тада је говорио да најцивилизованије земље на свету највише троше на ратовање, а најмање на образовање. Према њему, у овом веку ће се тај приоритет променити, а говорио је и да ће борба против незнања бити славнија него смрт на ратишту и да ће исто тако и открића нових научних истина постати важнија од сукоба дипломата. Тесла је говорио и о новинама свог доба које су тада научна открића и нове филозофске концепте још увек схватале као вести, док ће по њему политичке контроверзе и злочин добити мизеран простор, а с насловних страна ће вриштати славна открића. 

Исхрана и здравље

На крају свог живота, Тесла је имао и помало необичне теорије о ономе каква би требало да буде оптимална људска исхрана. Сам је јео мед и млеко у последњим данима, верујући да је то најчистији облик хране. Због такве исхране је изгубио и на килажи, што је допринело заблудама да је спао на просјачки штап пред крај живота. Избегавао је месо, а предвиђао је да ће разни стимуланси попут кафе, чаја и дувана нестати – јер ће једноставно престати да буду атрактивни, док ће се алкохол и даље конзумирати. Прогнозирао је и да ће бити довољно жита и житних производа да се храни цео свет, чак и популација Кине и Индије које су тада бујале у највеће. 

Роботи

Крајем 19. века, Тесла је почео да ради на роботици. Патентирао је чамац на даљинско управљање, а у својим предвиђањима говорио је да ћемо бројне активности које обављају људи у будућности препустити роботима. Тесла је веровао да ће роботи у 21. веку заузети место које је робовска радна снага имала у античким цивилизацијама, што ће људима оставити простора да остварују више животне циљеве.

Оснивање агенција за заштиту животне средине

Иако је конкретно говорио о америчкој Агенцији за заштиту животне средине, која се појавила тек након готово читавог века (ЕПА), ово предвиђање Николе Тесле се широм света, прво у невладином сектору, а касније и у оквиру државних институција, ипак, остварило доста раније. Тесла је говорио о хигијени и телесној култури које ће бити препознате као гране образовања и власти, али и о истоименом министарству које би 2035. требало да америчком председнику буде много важније од министарства одбране, на пример. Говорио је тада да ће деци и унуцима загађење плажа бити незамисливо као што је њему тада био живот без канализације. Водоснабдевање ће се према Тесли у 21. веку много боље надзирати, а како је тврдио, само ће лудаци пити нестерилизовану воду. Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА