Најновије

АНАЛИЗА: Ово су Јеремићеве шансе да уђе у плеј-оф за генералног секретара УН

ЊУЈОРК- Уочи трећег круга гласања за новог генералног секретара УН, које се у понедељак одржава у Савету безбедности, број такмаца у овој трци пао је са дванаест на десет. Наиме, Весна Пусић и Игор Лукшић сами су одустали од даљег „такмичења” за престижну функцију челног човека УН, јер су после два гласања схватили да немају реалне шансе на успех. Ово гласање, како кажу упућени у овај процес, биће на неки начин преломно јер ће се после њега издвојити водећа четворка у чијим редовима би требало тражити наследника Бан Ки Муна.

Вук Јеремић (Фото: Синхуа)

У нови круг српски кандидат Вук Јеремић улази са високе друге позиције и уз охрабрење које је добио после другог круга гласања одржаног 5. августа, као једини такмац који је смањио број „обесхрабрујућих” гласова. Подсетимо, међу петнаест чланица СБ (пет сталних и десет несталних), њих четворо подигло је листић на којем је писало да „обесхрабрују” Јеремића у даљој трци, што значи да је у међувремену нека од чланица СБ променила мишљење јер је после првог круга Јеремић имао пет таквих листића.
Иако формално ништа није готово и ниједног кандидата од преосталих десет не би требало отписати, већ се издвојила прва петорка: Португалац Антонио Гутереш, наш Вук Јеремић, Аргентинка Сузана Малкора, Словенац Данило Тирк и Бугарка Ирина Бокова. За њих би се већ сада могло рећи да су фаворити. 
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА