Најновије

Дојче веле: После Дана Српске, БиХ пред новим сукобима?

Девети јануар, Дан Републике Српске, и ове године се обележава уз оштру реторику српске и бошњачке стране.

Председник Републике Српске Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Саговорници Дојче велеа сматрају да је то тек увертира и да земљи прети ескалација која може прерасти у сукобе.
За једне је то нормалан ентитетски празник, док други тврде да је у питању провокација. Овај Дан РС посебно је пикантан с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ да је слављење тог дана неуставно и јасне намере власти у Бањалуци да на Уставни суд не дају ни пет пара. Све протиче у знаку појачаних напетости у региону, посебно у БиХ где су након референдума о Дану РС и оштре предизборне кампање погоршани односи између националних лидера. Ситуацију компликује и долазак српског председника Томислава Николића у Бањалуку и то пре посете Сарајеву најављене за фебруар. Николић у свом петогодишњем мандату још није био у билатералној посети у Сарајеву. 

Шта је интерес Николића? 

Посета српског председника Сарајеву – ако је уопште буде – има ватрену реторичку увертиру у којој је члан бошњачки Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао Николића да добро размисли хоће ли у Бањалуку, а Николић одвратио да Изетбеговић „треба да се покрије ушима" због напада на српског премијера Вучића током комеморације у Поточарима 2015. године. 
Директор бањалучког Центра за међународне односе Милош Шолаја подсећа да су српски званичници и претходних двадесетак година долазили у Бањалуку на обележавање Деветог јануара, на шта их обавезују и специјални односи Србије и РС. Он додаје да се Србија, односно њени званичници, у овом случају понашају у складу са својим политичким опредељењима, а не политичким приликама у БиХ. 
„Николић би, вероватно, имао много проблема у Србији да није ове године дошао у Бањалуку", каже Шолаја за ДW. „Није се радило само о присуству Николића, већ и учешћу Оружаних снага БиХ. Ако војска БиХ не одражава и интересе РС, то би могло изазвати нове проблеме у овој земљи. Све би то могао бити увод у нови политички конфликт из којег ћемо тешко изаћи. Говорим и о једном општем утиску у Бањалуци. Имајући у виду ове, али и друге аспекте кризе у БиХ, бојим се да се овој земљи црно пише." 

„Референдумска помама" 

Иако у Председништву у Сарајеву о томе није било сагласности, почасна јединица војске БиХ је, на захтев председавајућег државног Председништва Младена Иванића, постројена у Бањалуци у недељу приликом одавања почасти погинулим припадницима бивше Војске Републике Српске. Иванић је рекао да преузима одговорност за евентуалне последице, јер „има право на постројавање почасне јединице". Та јединица ће бити постројена, али неће учествовати у свечаној смотри у понедељак. 
Пред саму прославу је председник РС Милорад Додик за РТС рекао да будућност земље види у „мирном разлазу“. „Ова Босна је земља која нема шансе да успе. То само ови идеалисти који долазе са стране покушавају да направе неки концепт од државе. По чему Босна и Херцеговина мора да буде? Зашто?“ 
Већ дуго се прича да би Додик ка ономе чиме стално прети - отцепљењу РС - могао да крене низом референдума. Аналитичари тврде да је то резултат неадекватне реакције међународне заједнице, у првом реду Уреда високог представника у БиХ. „Сасвим је сигурно да су Додик и Савез независних социјалдемократа охрабрени јер је неуставни референдум о Дану РС прошао без санкција", каже за ДW политички аналитичар из Сарајева Алмир Терзић. Верује да ће у БиХ „сигурно бити нових референдума", подсећајући да то најављују власти, али и опозиција у РС. 
„Имајући на уму да је одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ већ изгласано у Народној скупштини РС, не постоји ниједна препрека да се он активира. Бојим се да ће се све стране, барем у РС, користити референдуме како би скупљале политичке поене. Уколико међународна заједница, а посебно Сједињене Државе не преузму значајнију улогу у смислу присуства у БиХ, бојим се да би референдумска помама могла изазвати не само већу и дубљу кризу, него и нешто што би могло имплицирати и сукобе", упозорава Терзић. "Пукни зоро" орило се из грла војника и полицајаца! Погледајте ОВДЕ, Бањалука певала са Гвозденим пуком (ВИДЕО) Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА