Најновије

КОЛИНДА УДАРА: Срби су фашисти, Српску вратити на Земљу!

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да одговорно тврди да у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента, где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг.

Колинда (Фото: Синхуа)

"Ако погледате и састав хрватског Сабора, нема ниједне парламентарне странке која заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику. За разлику од тога, у српском парламенту имамо 21 посланика који тврде да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг. И зато је чак и њихов председник на једном скупу у Сарајеву изјавио да је то озбиљан политички проблем", рекла је Грабар-Китаровићева у емисији "Иза завесе" ХРТ-а. Она је додала да Хрватска жели да у Србији има "политичког партнера са којим ће решавари отворена питања". "До тешких питања још нисмо ни дошли. Али, Србија треба да промени своју реторику јер никоме не помаже. Увек сам за конструктивни приступ, нећу се враћати у прошлост, Хрватска је победила у Домовинском рату, Олуја је била легитимна операција, Србија то неће да призна, али можемо да идемо даље у нашим односима", поручила је Грабар-Китаровићева. Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала “о односима са суседним државама” Хрватске. Грабар-Китаровићева каже да је “схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета, јер ту нема рата и нема турбуленције”. Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом и због тога је нужно упорно стављати нагласак на простор југоистока Европе. "Јер ако САД и ЕУ изгубе фокус, постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама и да ће се процес приступања чланству ЕУ и НАТО нама суседних држава још више успорити", оценила је хрватска председница. Она је додала да Хрватска “мора да се позиционира као саговорник, као суседна држава која може да ради на стабилности и безбедности у региону”.

"Републику Српску треба вратити на земљу"

Колинда Грабар-Китаровић је додала и да се "реално гледајући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава". "Мислим да их треба полако вратити на земљу", рекла је хрватска председница.
Она тврди да "Република Српска није настала 9. јануара (1992), него је настала на темељу Дејтонских споразума". "Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара", сматра Грабар-Китаровићева. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА