Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА УПОЗОРАВА: Изгубили смо ратове у Ираку и Авганистану, шта би нам тек Руси урадили!?

Русија са занемарљивим војним буџетом у односу на амерички успела је да оствари резултате који далеко превазилазе постигнућа САД-а у претходној деценији, упозорава амерички војни часопис "Марин корпс газет".

НАТО - Русија (Фото: Синхуа, Правда)

Активни капетан поморске пешадије САД Џошуа Водел објавио је у специјализованом војном издању "Марин корпс газет" чланак којим је критиковао одбрамбену политику своје земље и упозорио да су Оружане снаге Русије - иако имају мањи буџет - тренутно ефикасније. По његовој процени, Пентагон је опчињен огромним расходима за одбрану и напредне технологије, али занемарује друге битне параметре. Водел је чак био отворен и директан: "Дошло је време да ми официри прихватимо чињеницу да смо изгубили ратове у Ираку и Авганистану... Да нисмо били у стању да тактичке победе претворимо у оперативни и стратешки успех". У чланку се даље наглашава: САД своје Оружане снаге сматрају најмоћнијим на свету на бази гигантских расхода на одбрану, али велики војни буџети уопште не гарантују ратне успехе: "Скупи тенк M1A1 могуће је уништити пројектилом који кошта само 20 долара, а салвом ракета потопити носач авиона који кошта више милијарди". Водел отворено предлаже да се упореде резултати америчких војних операција са резултатима које остварују друге земље међу којима апострофира Русију и подвлачи да Москва за целе своје Оружане снаге издваја два пута мање него САД само за своју Ратну морнарицу, али су Руси у Сирији већ успели да Вашингтон доведу у веома незгодну ситуацију.
"А још и наша корпорација РАНД упозорава да руску армију у почетној фази конфликта на Балтику не би биле у стању да зауставе све снаге којима НАТО располаже у том делу света", указао је Водел. Он на крају чланка закључује да би Оружане снаге САД могле да буду ефикасније и при мањем одбрамбеном буџету. Зато позива на реформисање система војних поруџбина и "лов" на непотребне војне расходе. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА