Најновије

ДЕМОНСТРАЦИЈА ВОЈНЕ МОЋИ КАКВА НИЈЕ ВИЂЕНА ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Јапанци у море шаљу свој највећи ратни брод!(ФОТО)

Јапан планира у мају да пошаљe свој највећи ратни брод на три месеца у Јужнокинеско море, у највећој демонстрацији своје војне поморске моћи у тој регији од Другог светског рата, рекла су 3 извора.

Носач хеликоптера Изумо (Фото: Синхуа)

Кина полаже право на готово све спорне воде и њена растућe војно присуство изазвалo је забринутост Јапана и Запада. Сједињене Државе одржавају редовне ваздушне и морске патроле како би осигурале слободну пловидбу.
Носач хеликоптера Изумо, највећи јапански ратни брод, ће се зауставити у Сингапуру, Индонезији, Филипинима и Шри Ланци пре него што се придружи заједничким морнаричким вежбама с индијским и америчким пловилима у Индијском океану у јулу. Повратак у Јапан предвиђен је у августу, рекли су извори.
Изумо, дугачак 249 метара, велик је као јапански носачи авиона из Другог светског рата и на њему је активна ескадрила до девет хеликоптера.
"Циљ је тестирати способности Изума његовим слањем у продужену мисију", рекао је један од извора упознат с планом. "Он ће вежбати са америчком морнарицом у Јужнокинеском мору", додао је извор који је желео да остане анониман јер нема овлашћења за давање изјава медијима.
Портпарол јапанских поморских одбрамбених снага није желео да коментарише. Тајван, Малезија, Вијетнам, Филипини и Брунеј такође полажу право на делове мора које је богато рибом, нафтом и гасом и којим годишње пролази 5 билиона долара глобалне трговине.
Јапан не полаже право на те воде, али има одвојени спор са Кином у источнокинеске мору.

Јапан жели позвати филипинског предсендика Родрига Дутертеа, који ради на побољшању веза са Кином последњих месеци након што је критиковао стари савез са САД-ом, да посети Изумо када брод дође у Залив Субиц, стотињак километара западно од Маниле, рекао је други извор.
Јапанска операција долази у време када се чини да САД под администрацијом Доналда Трампа заузима оштрији став према Кини. Васхингтон је критиковао кинеску изградњу вештачких острва и нагомилавање војних постројења за које страхује да би се могли користити за ограничавање слободне пловидбе.
Пекинг је у јануару саопштио да има "непобитан" суверенитет над спорним острвима након што је Бела кућа изјавила да ће бранити "међународне територије". Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА