Најновије

МАКЕДОНИЈА КЉУЧА: Заев хоће Шиптара за председника скупштине!

Лидер македонске опозиције отпочео јуче консултације са три албанске партије о избору председника парламента. На то место намерва да постави Албанца и од њега тражити мандат за формирање владе.

Протест Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" у Охриду (Фото: Фејсбук)

Лидер Социјалдемократског савеза за Македонију (СДСМ) Зоран Заев отпочео је јуче консултације с три албанске партије о избору председника скупштине у Скопљу, и на то место намерава да постави Шиптара. Заев, како македонски медији преносе, жели да од свог председника парламента добије мандат за формирање владе, што председник Ђорђе Иванов одбија да му да.

Први пут у историји земље

Штампа у Скопљу наводи да се као фаворит за место председника Собрања помиње Телат Џафери из највеће албанске партије, Демократске уније за интеграције (ДУИ), који је некад обављао дужност министра одбране. - Након што Џафери буде изабран за председника скупштине сазваће конститутивну седницу тог тела. Заев на тој седници намерава да потврди већину од 67 посланика, коју је направио с три албанске партије. Након тога ће од Џаферија тражити мандат за формирање владе, будући да председник парламента по уставу мења председника републике. Заев се нада да ће тако његова влада добити легитимитет - објашњавају македонски медији. Да је то план потврдио је и лидер ДУИ Али Ахмети. Он је прошле недеље за Ројтерс изјавио да је, према коалиционом договору, планирано да председник скупштине буде Албанац. - Очекујем ускоро конститутивну седницу парламента, кад ће то бити и потврђено - рекао је Ахмети. Уколико се то стварно догоди, Албанац ће се први пут наћи на функцији председника Собрања од 1991, кад се Македонија отцепила од Југославије и постала самостална. Међутим, грађани Македоније и странка ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског томе се оштро противе. - Председник скупштине не може да буде изабран без наше странке. Ако се то догоди, председник неће бити изабран легално - навели су из ВМРО-ДПМНЕ, која је добила највише гласова на децембарским изборима, односно 51 место у парламенту са укупно 120 посланика.

Албански услови

Та партија је понудила подршку мањинској влади уколико се СДСМ одрекне такозване "Тиранске платформе", која подразумева изједначавање албанског језика с македонским, промену грба, химне, заставе и имена државе... У супротном ВМРО-ДПМНЕ тражи расписивање нових избора. - Ако Заев неће да се одрекне "Тиранске платформе", нека пристане на нове парламентарне изборе у мају и нека тај документ представи грађанима. На тим изборима грађани ће рећи шта мисле о плановима Албанаца да владају Македонијом - навела је ВМРО-ДПМНЕ. И председник Македоније Ђорђе Иванов навео је да је спреман да понуди мандат за формирање владе Заеву, али под условом да се одрекне "Тиранске платформе", за коју тврди да ју је писао албански премијер Еди Рама. Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију", која већ две недеље организује протесте против шиптарске владе, најавила је јуче да не намерава да одустане све док Зоран Заев не одбаци "Тиранску платформу". - Свакодневно ћемо излазити на улицу. Желимо јединствену Македонију, нећемо да нам било ко цепа државу - навели су организатори протеста. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА