Најновије

ПАНИКА У АМЕРИЦИ, ВОЈСКА САД НА НОГАМА: Руски командоси бољи од "Морнаричких фока" (ФОТО/ВИДЕО)

Кремљ је усвојио лекције Запада које доказују корисност јединица специјалних снага, па је створио своје формације еквивалентне америчким "Делтама" и "Морнаричким фокама, а акције руских специјалаца у Сирији оставиле су без текста војне експерте с друге стране Атлантика, тврди стручни магазин "Нешенел интерест".

Руски командоси бољи од "Морнаричких фока" (Фото: Јутјуб)

Лист пише да Русија активно ради на јачању своје војне моћи, као и да њене специјалне снаге у сваком тренутку и на било ком бојном пољу могу да "изазову" америчке специјаце.

У Русији је јединица названа Команда снага за специјалне операције (КССО), наводи лист и додаје да је о стварању КССО Генералштаб Оружаних снага Русије први пут обавестио јавност у марту 2013. године. 
- Иако је та јединица прилично млада, за кратко време свог постојања она је већ успела да се покаже и стекне искуство у борби - истиче "Нешенел интерест".
Као и Британска специјална служба, која је у своје време била модел по којем је настао одред "Делта", КССО нема скупу опрему ни специјалну инфраструктуру, за разлику од својих америчких колега. - Они, наравно, немају новца за специјализоване хеликоптере и ваздушни саобраћај - коментарисао је експерт за наоружање Мајкл Кофман и додао да, на пример, Заједничка команда за специјалне операције САД има напредне вишенаменске хеликоптере "Сикорски УХ-60", који су 2011. године били укључени у операцију ликвидације Осаме бин Ладена у Пакистану.

Међутим, чак и без посебних техничких иновација, КССО прилично успешно савладава своје задатке. - Најзначајнији успех руских специјалаца могло би да буде заузимање Кримског полуострва 2014. године, а прво учешће јединице у правој борби било је на Криму, а посебно у смиривању тензија испред Парламента на том полуострву - тврди Мајкл Кофман. После те операције људи су руским јединицама за специјалне намене дали надимак "Љубазни људи". Осим тога, елитна руска команда се показала и у Сирији. - Тамо је КССО учествовала у потрази за црним кутијама обореног руског авиона Су-24М у новембру 2015. године, навођењу крстарећих ракета на војне циљеве, у упадима иза непријатељских линија - наводи Кофман. Припадници команде уче да скачу са падобраном, планинаре, роне, делују у условима уличне борбе и заштите војног врха на бојном пољу. Такође, велики нагласак се даје на снајперску обуку, где се не жале средства за опрему. Извор: Нашенел интерест

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА