Најновије

ХРВАТСКА ЈАВНОСТ БРУЈИ: Вучић нас игнорише, није звао на састанак о "Агрокору"

Иако се суздржавају од оштријих речи, сви битни хрватски медији на почетку извештаја о састанку премијера и новоизабраног председника Србије Александра Вучића са регионалним представницима "Агрокора", иначе хрватског концерна, брује о томе што они, Хрвати, нису били позвани.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

- На регионалном министарском састанку о Агрокору није било представника Хрватске. У Влади Србије били су, међутим, словенски министар господарства Здравко Почивалшек, министар спољашње трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и црногорска министарка економије Драгица Секулић. Усвојили су пет закључака о Агрокору, а један од њих говори о формирању министарског тима који ће бити у свакодневној комуникацији ради размене информација и предузимања заједничких активности. Истиче се и како ће свака од земаља проводити надзор финансијских и робних токова компанија у својим земљама које су везане уз Агрокор.
Од хрватског Владиног повереника у Агрокору Анте Рамљака министри из регије очекују да именује, како истичу, "независне стручњаке за успешно реструктурирање фирми у саставу концерна".
Министри на крају изражавају и спремност за разговоре с представницима хрватске Владе како би се нашло заједничко решење за стабилизацију пословања Агрокора. наглашавају како подржавају напоре хрватске Владе за стабилизацију "Агрокора".
Хрватску ће контактирати у наредном раздобљу. Позив за данашњи састанак у Београду у Загреб, није стигао, преносе водећи хрватски медији.
- Србија неће допустити да домаће компаније претрпе штету због Агрокора, истакао је премијер Александар Вучић на почетку састанка са представницима Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније и додао: - Тамо где има неисплаћених 20, 30, 40 милиона евра, то нећемо допустити да се прелива на штету домаћих компанија, али то је једино што је могуће, рекао је.
Говорећи о евентуалним могућностима и начинима да се заштите домаће фирме, он је рекао да Влада може да иде на одређене привремене мере, пред Привредним судом.
- Што се тиче Меркатора С, ми имамо директан финансијски уговор са словеначким Меркатором, а не директан са Агрокором. То нам даје неку врсту независности са Агрокором, али у крајњој линији, у истој смо ситуацији, рекао је Вучић.
У закључку објављеном након састанка премијера Александра Вучића са министрима три земље из региона, саопштено је да је формиран министарски тим који ће бити у свакодневној комуникацији ради размене информација и предузимања заједничких активности на очувању радних места, интереса добављача и стабилног пословања фирми из састава "Агрокора" у свакој од појединачних земаља. Прочитајте ОВДЕ и на који је то начин Влада захвалила студентима за учешће у протестима. Извор: Јутарњи лист / Ртс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА