Најновије

ТАЧИ ПОНАВЉА РАМИНЕ РЕЧИ: Албанци у једној држави ако ЕУ затвори врата Косову

Уколико ЕУ затвори врата Косову, "сви Албанци региона живеће у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу", тврди тзв. председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи у изјави за радио Слободна Европа.

Хашим Тачи (Илустрација: Правда)

РСЕ наводи да је Тачијева изјава стигла дан након што је премијер Албаније Еди Рама рекао да је, уколико европска перспектива према Западном Балкану избледи, могуће да дође до уједињења Косова и Албаније.

Наводи се да је Тачи, "не желећи да коментарише туђа мишљења", у изјави за РСЕ је казао да "ЕУ тренутно у односу са Косовом и Западним Балканом нема никакву визију за интеграцију или проширење".

"Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, на жалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу", сматра он.

Он каже да ће "ако ЕУ настави са овим застојем и нејасним приступом онда, наравно, свака земља да донесе одлуку о својој будућности, о својој сигурној будућности која води и према националној перспективи".

"Али ми желимо да градимо мултиетничке државе", тврди Тачи.

Он је додао да су на Косову "фрустрирани Европском унијом због блокаде, казне и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза".

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, ако перспектива за чланство западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење његове земље и Косова.

Он је, у интервјуу за бриселски "Политико", казао да неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом. Да видите да ли се Рамине и Тачијеве речи разикују, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА