Најновије

РУСИЈА ГОМИЛА ТРУПЕ НА ГРАНИЦИ СА СЕВЕРНОМ КОРЕЈОМ: Путин неће дозволити Трампу да нападне и за то има јак разлог (ВИДЕО)

Након што је Кина недавно распоредила 150.000 војника на границу са Северном Корејом, и Русија је на своју границу са том државом послала војску и војну опрему!

Путин на састанку са представницима војске РФ (Фото: ЈуТјуб)

Руски председник Владимир Путин, као аргумент, навео је да се боји навале избеглица у случају да амерички лидер Доналд Трамп нападне Северну Кореју, па је наводно наредио јачање снага на граници са Северном Корејом. Русија је почела допремање додатне опреме и повећање људства недалеко од граничног прелаза са том изолованом државом, пише Дејли мејл.
На интернету се појавио снимак, на ком се види воз натоварен војном опремом, како се креће ка свега 16 километара дугој граници са Русије и Северне Кореје. На другом снимку се виде руски борбени хеликоптери који лете ка граници.
"Три воза са војном опремом крећу се ка региону Приморски, о чему је сведочило и локално становништво. Овакво премештање војне опреме, и то различитим видовима транспорта, помно се прати у региону Приморски, а несумњиво има везе са Северном Корејом ", каже у извештају војни ветеран Станислав Синитсин.
На видео-снимку се виде и тешки атриљеријски системи, а Синитсин је у изјави за руску телевизију рекао да је то "превентивна и неопходна мера опреза".
" У страху да се ситуација не погорша, нарочито у светлу недавних војних претњи и турбуленција, оружане снаге околних земаља са пажњом прате своје граничне прелазе са Северном Корејом, а ни ми нисмо изузетак. Ова ситуација захтева посебну пажњу и због тога што је Пјонгјанг неколико пута у прошлости нарушавао мир у региону и кршио договоре",  истиче руски ветеран.
С друге стране, Александар Гордејев, један од портпарола руске војске одбио је да открије због чега је Руска федерација појачала активности на граници.
Ипак, имајући у виду непредвидљивост лидера Северне Кореје Ким Џонг-уна, не треба бити стручњак па погодити разлог за јачање војног присуства на руско-севернокорејској граници. Уосталом, руска лука Владивосток, једна од жила куцавица руске економије, налази се на мање од 15 километара од Северне Кореје.
Овакав потез руског председника дошао је усред тензија које се развијају између Северне Кореје, САД-а и остатка света. Иако је Доналд Трамп одложио слање своје моћне армаде у воде око Корејског полуострва, мада је покушао да убеди свет у супротно, чини се да је Кина први пут почела да поступа оштро са "млађим братом" из Пјонгјанга.
Наиме, на седници Савета безбедности УН Кина је гласала за осуду ракетне пробе, а занимљиво је да су Северну Кореју "спасли" - Руси, који су блокирали предлог. У Русији је завладала забринутост да би у случају напада САД на Северну Кореју могла да уследи хуманитарна криза која би за последицу имала егзодус великог броја становника те изоловане државе у Русију.
Владимир Путин је оштро упозорио САД да би у случају бомбардовања севернокорејских нуклеарних постројења радиоактивни облак веома лако могао да се прошири на Русију, те да "Москва неће дозволити такав сценарио".
Руски стручњак за Северну Кореју, Константин Асимолов са Института за Далеки исток, за "РИА новости" је изјавио да би "у случају америчког напада на нуклеарна постројења у Северној Кореји радиоактивни талас до Владивостока стигао за мање од два сата".

"Осим тога, хиљаде гладних људи из Северне Кореје похрлило би у Русију у потрази за азилом", истакао је Асимолов. Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков потврдио је да се ситуација у том региону погоршала.
Корејски рат водили су између 1950. и 1953. године Северна и Јужна Кореја, а на страни Југа учествовали су САД и друге западне државе. На страни Северне Кореје је била Кина. Крвави рат у коме је погинуло 3 милиона људи, окончан је 27. јула 1953. године потписивањем примирја у Панмуњону.
ОВДЕ погледајте зашто су руске ракете најбоље на свету.
Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА