Најновије

ЖЕСТОК СУКОБ ПРЕД БРЕГЗИТ: Британија блокирала буџет Уније! Унија прети и поставља ултиматум!

Већ и пре почетка преговора о изласку Велике Британије из Европске уније избио је конфликт између две стране који би могао да утиче на преговоре, преносе агенције.

Чудна поставка преговарачких позиција пред Брегзит (Фото: Синхуа, Правда)

Председник европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да Британија тренутно блокира доношење одлуке о ревизији дугорочног буџета ЕУ и да он у томе види везу са предстојећим преговорима, јавља АП. "Било би добро и почетак преговора би био олакшан када би Британија повукла блокаду", рекао је Јункер. ЕУ треба "озбиљан одговор Британије" на њен захтев да заштити права грађана, изјавио је данас председник европског савета Доналд Туск након самита где је преосталих 27 лидера земаља чланица ЕУ договарало смернице о преговорима о Брегзиту, постављајући услове за оснивање нових односа са блоком након љњног изласка из ЕУ.
"Уверавам вас да ћемо чим Британија пружи реалне гаранције за наше грађане, брзо пронаћи решење", рекао је он. Како је пренео АФП, немачка канцеларка Ангела Меркел је данас изјавила да се државе чланице ЕУ не удружују против Британије у преговорима, одговарајући на оптужбе британске премијерке Терезе Меј. Меј је, како се наводи, раније изјавила да се "европљани удружују против Британије". "То да је нас 27 удружено и да причамо једним гласом је најнормалнија ствар на свету. Али то тешко може да значи да смо удружени против некога", рекла је Меркелова.

Упутство Европске уније за Брегзит

Лидери Европске уније једногласно су данас усвојили водич за двогодишње разговоре о Брегзиту са Великом Британијом. "Водич је усвојен једногласно. ЕУ27 чврст и поштен политички мандат за разговоре о Брегзиту је спреман", написао је председник Европског савета Доналд Туск на свом твитер налогу. Он је истакао да не може бити разговора о будућем односу, пре него што се постигне договор о кључним питањима, као што су колико Британија дугује блоку и додао да ће добробит грађана и породица које живе у другим државама бити приоритет када разговори почну.

Оланд: Британија мора да плати цену изласка из ЕУ

Француски председник Франсоа Оланд је на састанку европских лидера у Бриселу о водичу за преговоре казао да ће Британија неизбежно добити рачун, као и да је то њена одлука. "Не смемо кажњавати, али истовремено јасно је да Европа зна како да брани своје интересе, као и да Британија има мање добру позицију ван ЕУ него у њој", рекао је Оланд. Он је одбацио наводе да би британска премијерка Тереза Меј могла да ојача своју преговарачку позицију уколико победи на ванредним парламентарним изборима заказаним за 8. јун. "То неће утицати на ЕУ. Принципи Уније су већ утврђени, то ће бити линије које бирају преговарачи", рекао је Оланд. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА