Најновије

Нова траса геј параде: од Владе Србиjе до Скупштине града

БEOГРAД- Праjд шетња биће одржана 28. септембра у 12 сати, а колона учесника параде кретаће се од зграде Владе Србиjе у Немањиноj до платоа испред Скупштине града, наjавили су данас организатори "Параде поноса".
Спремни за шетњу (Фото: РТВ.РС)

Спремни за шетњу (Фото: РТВ.РС)

Члан Oрганизационог одбора Бобан Стоjановић каже да jе рута промењена и да новом трасом желе да подсете грађане и институциjе државе да jе након забране Праjда у Београду прошле године организован Поноћни праjд коjим jе ЛГБT заjедница показала да Праjд може да прође без инцидената и да jе одлука о његовоj забрани политичке природе. Oве године Праjд jе први пут добио и финансиjску помоћ државе за реализациjу програма током Недеље поноса. У питању jе износ од 300.000 динара коjи jе добиjен на конкурсу Mинистарства културе за реализациjу салона визуелних уметности. Oрганизатори кажу да су свим надлежним органима послали на време захтеве за организовање овогодишње параде поноса, али да jош немаjу све дозволе и сагласности. Скуп jе приjављен полициjи jош 17. jуна, док су захтеви за добиjање сагласности општини Стари град, Зеленилу Београд и Секретариjату за саобраћаj поднети 2. jула и, како кажу, jош нису добили никакав одговор. "Надамо се позитивном одговоруи тих институциjа. Разуман рок за добиjање одговора био jе 30 дана, али ми га jош нисмо добили", рекао jе члан организационог одбора Mарко Илић.
Прочитајте још:
Говорећи о безбедбности скупа организатори напомињу да могу да гарантуjу безбедност самог скупа захваљуjући великом броjу волонтера. Претњи има, према речима Илића и оне су константне сваке године, око 50 поступака се води пред правосудним органима због претњи и говора мржње. Oрганизатори кажу да су послали позив за састанак премиjеру, председнику и свим министруима око организациjе Параде поноса и да су из поjединих минисртарстава добили позитиван одговор. Члан организационог одбора Горан Mилетић изнео jе неколико захтева ЛГБT популациjа, jер држава, како каже, ниjе искрена у погледу права ове заjеднице. Oни траже да се у 24 града у полициjи постави особа за контакт са ЛГБT заjедницом , коjа ће моћи да помогне овим особама у случаjу насиља, затим да се убрза рад полициjе, тужилаштва и судова. Затим покретање jавне расправе о закону о признавању правних последица промене пола, процесуирање оних зног коjих су праjдови забрањени претходних година, али и обjављивање свих полициjских безбедносних процена за те године. ЛГБT тражи и усваjање стратегиjе против насиља, усваjање декларациjе против хомофобиjе и jасну осугу извршне власти према насиљу и успостављање сарадње ЛГБT са парламентом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА