Најновије

Шпанија на прагу тешких сукоба – ЕУ гледа беспомоћно

Ситуација у Каталонији, уочи референдума о независности те шпанске покрајине заказаног за 1. октобар, све више се заоштрава. Студенти су масовно изашли на улице у знак подршке референдуму, а каталонска полиција упозорила је на избијање грађанских немира уколико шпанске власти затворе биралишта и тако спрече одржавање референдума.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон изјавио је да притисци Владе Шпаније поводом референдума о независности тог региона само појачавају подршку референдуму „на начин који европске институције неће моћи да игноришу“. Министар спољних послова регионалне Владе Каталоније изјавио је у Бриселу да би ЕУ требало да обави дужност чувара демократских вредности и да Шпанији поручи да дозволи одржавање референдума о каталонској независности 1. октобра.
Триво Инђић, бивши амбасадор Србије у Шпанији, међутим сумња да Влада Каталоније може да рачуна на подршку Брисела по питању референдума.
„Брисел је у тешкој ситуацији зато што постоје земље-чланице Европске уније које такође имају потенцијалне сецесионистичке етничке групе, укључујући и Француску, а да не говорим о ранијем случају у Шкотској где је постојао јак захтев за референдумом за отцепљењем. Наравно, има и других земаља са етничким групама, као на пример у Белгији. Проблем је свакако у томе што је владајућа гарнитура у Европској унији тренутно таква да није наклоњена Том начину решавања сукоба, тако да шпански премијер Маријан Рахој може у извесном смислу и даље да рачуна на наклоност Брисела како се не би направио тај велики преседан после Косова“, напомиње Инђић.
На питање да ли ће, уколико референдум буде одржан и буде успешан, Брисел прихвати независну Каталонију, Триво Инђић каже да у овом тренутку не можемо са сигурношћу да кажемо како ће ЕУ реаговати.
„Она ће, у случају сецесије, Каталонцима свакако отежавати приступ европским интеграцијама из простог разлога јер је то превише озбиљан преседан за Европску унију и та потенцијална независна Каталонија би првих година несумњиво наишла на велики отпор. Неће ту бити разумевања јер и остале земље у оквиру Европске уније имају проблеме са етничким групама, почевши од наших суседа Румуна, Мађара, Словака, па преко Шкотске и Француске, до проблема Ломбардије у Италији“, објашњава искусни дипломата.
Он, међутим, напомиње да не види могућност да се са садашњом политиком званичног Мадрида успешно заврши дијалог Владе Шпаније и Барселоне која жели независност. 
„Политичка гарнитура у Мадриду је изузетно тврда, централистичка и оптерећена једном врстом класичног схватања према којем су само Шпанци нација и водећи народ. Шпанска десница, која је на власти, и, нажалост, Социјалистичка партија Шпаније не би могле да прихвате федерализацију Шпаније или отцепљење Каталонаца“, указује Инђић.
Према његовом мишљењу, у Шпанији неће бити грађанског рата, али ће бити репресије и тешких сукоба.
„Ми смо то већ видели раније у случају такозваног баскијског национализма и његове екстремне варијанте — такозване ЕТЕ. То су етнички покрети који су били далеко снажнији од Каталонаца и који су се једва примирили стварањем Хери Батасуна, једне питомије варијанте баскијског национализма, која, истина, јесте успела да се избори за језик, локалну полицију и образовање на свом језику, али која је великом репресијом Мадрида задржана на том нивоу легалитета. Каталонци су данас далеко веће ’бунџије‘ од Баскијаца, одлучнији су и методичније и систематскије су развијали ту своју националну идеју, па ја не верујем у неко смиривање ситуације, бар не убрзо“, истиче Инђић.
Бившег амбасадора Србије у Шпанији питали смо и да ли би дешавања у Каталонији могла да изазову ланчану реакцију у другим државама Европске уније у којима постоје идеје сецесионизма.
„Та могућност постоји, али је ипак у Европској унији на власти једна умерена десница која ће на све могуће начине, укључујући и мере фине репресије, гледати да то обустави. Зато не треба рачунати да ће било ко дочекати каталонски преседан са отвореним рукама“, закључује Инђић.
Амерички генерали занемели јер извори потврђују велику руску победу над америчким тајним службама у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Барселона: Протести и подршка референдуму у Каталонији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА