Најновије

КИНА ЈАСНО ТРАМПУ: Нећемо испалити први хитац, али узвратићемо...

Кина је одбацила "претње и уцене" уочи планираног увођења нових америчких тарифа на кинески увоз.

Кина, Трамп (Фото: Синхуа/Правда)

Заузела је, како оцењује агенција АП, непомирљив став у спору који би могао, како стрепе компаније, да букне у потпуни трговински рат и охлади глобалну економију.

Администрација америчког председника Доналда Трампа планира да уведе у петак, 6. јула, 25-процентне царине на кинеску робу у вредности 34 милијарде долара, што је по вредности највећи износ санкција до сада, а због отужби да Пекинг "краде или притиска компаније" да предају своју технологију Кинезима како би ушле на то тржиште. 

Пекинг је запретио да ће се осветити повећањем властитих тарифа на америчку робу, али је портпарол Министарства трговине Гаоа Фенг изјавио да ће кинеске власти сачекати да виде шта Вашингтон ради. 

"Кина се неће повити пред претњама и уценама нити ће бити поколебана у својој одлуци да брани глобалну слободну трговину", рекао је Гао Фенг на конференцији за новинаре. 

"Кина никада неће испалити први хитац. Међутим, ако Сједињене Државе усвоје мере царињења, Кина ће бити приморана да узврати ударац како би одбранила суштинске интересе своје земље и интересе народа", навеи је Гао. 

Амерички председник Доналд Трамп је претио увођењем намета до 450 милијарди долара на увоз из Кине. Имајући у виду обећану одмазду Кине, читава ова ситуација је подгрејала страховања да би конфликт могао негативно да утиче на глобални економски раст, наводи агенција АП.

Прочитајте ОВДЕ какви су то тајни планови процурили и кога је то Трамп планирао да свргне.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џон Боснић - Америка више није тако моћна, Русија и Кина су силе које долазе!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА