Најновије

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ ПОВУКАО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Нећемо са Јанковићем и Јеремићем ако им Ђилас буде кандидат

Нова странка на београдским изборима неће ући у савез са Покретом слободних грађана (ПСГ) и Народном странком, ако њихов кандидат за градоначелника буде Драган Ђилас, изјавио је ФоНету Зоран Живковић, председник Нове странке која ће 24. децембра бојкотовати изборе у Пећинцима.

Зоран Живковић (Фото: Јутјуб)

Он је прецизирао да се његова странка припрема за изборе у Београду, где "СНС не може да направи, чак и да хоће, потпуну медијску блокаду и да застрашује грађане, као у мањој средини".
"Слика није црно бела, али ништа у животу није црно бело, осим дресова Партизана", приметио је Живковић.
Упитан зашто децембарски локални избори у пет општина нису могли да буду тест сарадње опозиције, одговорио да "опозиција има елементарни договор да је против овог режима".
Према његовим речима, нико не може да очекује "јединствен став опозиције о свим питањима, јер то не постоји ни у породици, ни у новинској агенцији".
У том контескту, Живковић је ставове опозиције описао кроз однос према Русији, "коју неки виде као посестриму", према Кини "коју неки не би пуштали из загрљаја" и према Европи, "коју део опозиције доживљава као једино место коме треба да тежимо".
Он сматра да је за јавност Србије "много важније да види шта чини власт, него опзиција, и да је одлука о бојкоту избора у функцији тога да се покаже да инцидент у Пећинцима није изузетак".
Коментаришући примедбе да "делује као да опозиција, сем што се исцрпљује у бесмисленим расправама, месецима ништа не ради", Живковић је оценио да се "ствара слика у којој је најважније шта је ко коме твитовао", а да истовемено "нико не види слонове и милијарде који пролазе кривицом режима".
"Ако то задовољава људе да је крива опозиција, а не Вучић, нека живе у таквој Србији, немам ништа против. Мени је тешко исто као и њима. Али на изборима грађани не бирају моју судбину или судбину других председника странака, него бирају своју судбину. Ако седну и размисле бар 20 минута, биће довољно јасно да ли је истина оно што се види на екранима телевизије, или је истина оно што се види у фрижидеру који је испред телевизора", рекао је Живковић.

О Јанковићу и ПСГ: Нема потенцијала нити плана шта даље

На питање да ли недавни догађаји у ПСГ могу да утичу на остале странке опозиције уочи избора у Београду, Живковић је узвратио да "не жели да коментарише те догађаје", али је подсетио да је кандидатура Јанковића на председничким изборима "била једна велика шанса за будућност Србије".
Признајући да је сам био "један од најгласнијих мотиватора" да се Јанковић кандидује, он је указао да се "непосредно након избора видело да ту нема потенцијала који се очекивао, а још горе ни плана шта да се ради даље".
"Према томе, то што се тамо десило логичан је завршетак нечега што није било добро и то је стање ствари", рекао је Живковић и додао да су у прошлости "пропадали разни покрети, од Депоса и ДОС, до разних странака, па због тога није пропала Србија".
Упитан о евентуалној сарадњи са другим опозиционим странкама на изборима у Београду, имајући у виду да је Нова странка истакла професорку Весну Ракић Водинелић као своју кандидаткињу за градоначелницу, Живковић је рекао да је она, "као прва на листи, што се овде тумачи као кандидаткиња за градоначелницу, најбољи избор".
"Особа је од интегритета, нема мрљу у каријери и позната је и призната и у земљи и у иностранству", истакао је Жиковић.
Он је поручио да би требало "разбити илузију о градоначелнику као менаџеру, јер је та позиција симбол града и поштовања закона".
"Ми можемо да направимо коалицију тако што ће коалициони партнери да дају своје кандидате за осталих 15 функција у граду и, ако су ти кандидати бољи, спремни смо да правимо коалицију", став је Живковића.
На питање да ли то значи да је Ракић Водинелић "црвена линија" неке будуће коалиције, он одговара да "нема потребе за драматизацијама, повлачењима црвених линија и ерупцијама било какве врсте".
Упитан да ли Нову странку види у савезу са ПСГ и Народном странком, Живковић је јасан у негативном одговору, ако кандидат за градоначелника буде Драган Ђилас.
"На основу оног што се чује у јавности, из изјава представника ПСГ и Јеремићеве странке, да ће њихов кандидат бити Ђилас, ми нећемо да уђемо у ту коалицију", нагласио је Живковић.

Могућност савеза са ДС

Он је, с друге стране, допустио могћност савеза са Демократском странком (ДС), независно од тога да ли ће Тадићева Социјалдемократска странка бити део тог савеза, јер је "у њој много људи које дуго познаје и са њима одлично сарађује у Парламенту".
"Ако се направи програмска коалиција која по кадровским решењима буде права репрезентација Града Београда, Нова странка може да буде део ње", истакао је Живковић, који мисли да на београдским изборима не би требало да се кандидује било ко од председника странака.
Уз опаску да је, када је реч о евентуалној сарадњи опозиције, припреме за те изборе требало почети раније, јер су редовни, а не "изненађење", Живковић је оценио да је "најважнији посао" мотивисати 80 процената бирача опозиције да изађу и гласају.
"Кривица опозиције је та што део незадовољних грађана не излази на изборе", напоменуо је он.
Живковић је подсетио да Александар Вучић "изводи између 25 и 26 одсто од укупног броја бирача", када се елиминишу "они који никад не гласају, они који су на бирачком списку, а нису у земљи, и они који су покојни".
"Када се све то сабере, види се да цифра оних који за њега гласају није драматична, али је зато велики број апстинената и обавеза је опозиције да њих мотивише да гласају", каже Живковић.
Он објашњава да је "победа опозиције 24. септембра 2000. била и у томе што је убедила људе да постоји начин да се ауторитарни и терористичко-тоталитарни режим победи оловком, на изборима".
Живковић допушта могућност да се, упркос Вучићевој одлуци, уз београдске, одрже и ванредни парламентарни избори и упозорава да "то не сме да изненади опозицију, јер она увек мора да буде спремна за изборе".
"Ако нас буду изненадили ванредни парламентарни избори", оценио је Живковић, "онда ми не заслужујемо ни да гласамо на њима, а камоли да учествујемо". Са која четири покрета је Саша Јановић ушао у коалицију сазнајте ОВДЕ. Ко би по Јови Бакићу требао да буде у затвору сазнајте ОВДЕ.
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Живковић објашњава како отерати власт Александра Вучића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА